Коментира се пакет от антиинфлационни мерки. Има създадена работна група

...
Коментира се пакет от антиинфлационни мерки. Има създадена работна група
Коментари Харесай

Каримански с важна новина за най-бедните

Коментира се пакет от антиинфлационни ограничения. Има основана работна група за това. Най-важното е да спазим рекомендациите на Министерство на вътрешните работи, т.е. тези ограничения да бъдат вярно таргетирани по отношение на уязвимите групи. Това съобщи в студиото на „ Здравей, България ” съветникът на финансовия министър Любомир Каримански в коментар на концепцията да се провиснал 172 милиона лв. под формата на пакет от антиинфлационни ограничения.  

По думите му в границите на две седмици би трябвало да има решение по този въпрос. „ Става дума за подкрепяне на хората за пътуванията с градския превоз. Мисли се и за подкрепяне за отоплението през зимните месеци и подпомагането на бюджетите на семействата по отношение на енергийната рецесия ”, акцентира той.
-->
Той предвижда, че през тази година инфлацията ще бъде под 10 %. „ Смятам, че увеличението на лихвените проценти от Българска народна банка и кредитните институции, ще понижи леко потреблението и този хъс към ипотечните заеми, който се следи сега. Надявам се, че още през първото тримесечие ще станем очевидци на поетапно понижаване на инфлацията ”.

Каримански разяснява и увеличението на минималната работна заплата. „ Проблемът е доста сложен. Да, има потребност от увеличение на минималната заплата. Вероятно сумата от 780 лв. дава отговор на увеличението за цялата 2022 година. Ако погледнем целогодишното покачване – то е малко над растежа на инфлацията за предходната година. Но би трябвало да използван съответна формула и към българския бизнес. Тоест да съблюдаваме растежа на стопанската система с увеличението на минималната работна заплата. Има дисбаланс. Защото не следим чак подобен растеж на стопанската система през последните няколко месеца ”.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР