Коментар за novini.bg на проф. Владимир Чуков, известен арабист, университетски

...
Коментар за novini.bg на проф. Владимир Чуков, известен арабист, университетски
Коментари Харесай

Проф. Владимир Чуков за novini.bg: Интересни срещи на звездни политици за Близкия Изток

Коментар за novini.bg на проф. Владимир Чуков, прочут арабист, академични учител и академик в региона на политиката на Близкия Изток и исляма.



Бившият израелски вицепремиер и заемащата редица постове в израелските държавни управления през интервала 2001-2015 година Ципи Ливни /определена като най-влиятелната жена-политик в Израел след Голда Мейр/ се срещна с някогашния началник на саудитското разузнаване и някогашен дипломат на кралството в Съединени американски щати и Англия принц Турки ал Фейсал. Това стана на деветото издание на Световния конгрес в Баку, Азербайджан.



Само два дни по-късно, на 19 юни 2022, Кралска канцелария в Рияд разгласи кончината на Турки ал Фейсал /1945-2022/.

Ливни и ал Фейсал откриват от дълго време другарски връзки.

Те са едни от първите, които обществено показват напъните на двете страни да сближат позициите по редица проблеми в Близкия Изток. Те имат общи фотоси от Международната конференция по сигурността в немския град Мюнхен при започване на 2014 година, както и от Световния конгрес в Давос при започване на 2017 година по време на срещата и двамата декларират, че чакат с неспокойствие визитата на американския президент Джо Байдън  Джо Байдън Джо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 година в в района.

Стопанинът на Белия дом ще бъде в Израел на 13 и 14 юли, а в Саудитска Арабия – на 15 и 16 юли.

В Джеда Байдън ще се види с водачите на Съвета за съдействие на страните от Персийския залив /Саудитска Арабия, Кувейт, Катар, ОАЕ, Бахрейн и Оман/, както и на Египет, Йордания и Ирак. Пред американски медии президентът съобщи, че няма да организира независима среща с принца престолонаследник Мохамед бин Салман.
Турки ал Фейсал изигра голяма роля за взаимоотношението на саудитските специфични служби с техните израелски сътрудници. Известни са срещите на някогашния началник на ал Мокхабарат ал аама с някогашния шеф на израелското военно разузнаване Амос Ядлин, с някогашния общоприет консултант по националната сигурност Яков Ами Дрор и със заместник-секретаря на Министерството на външните работи Друри Гулд.



Турки ал Фейсал е наследник на починалия крал Фейсал.

Той заема основния пост на саудитското разузнаване през 1979 година Тогава избухва ислямската гражданска война в Иран и Съюз на съветските социалистически републики нахлува в Афганистан.

Заедно с пакистанското разузнаване ISI играе голяма роля във финансирането на афганистанските муджахидини, воюващи против Съветската войска. Медийни източници описват за среща в Москва сред ал Фейсал и Путин през август 2015 година, месец преди Русия да нахлуе в Сирия. Опасявайки се от „ афганизация “ на Сирия, Путин споделя пред Турки ал Фейсал: „ Ние знаем, че сте дали 100 милиарда $ на афгинистанската опозиция. “ Саудитския принц се усмихва и дава отговор: „ Не, грешите...500 милиарда “
През 1996 година Судан предлага на саудитското разузнаване да съобщи Осама бин Ладен на Рияд. Тогавашният американски президент Бил Клинтън приканва шефът на ал Мукхабарат ал аама да одобри терориста и бързо да го екзекутират. Турки ал Фейсал отклонява предлагането и оставя бин Ладен да отиде в Афганистан.

Принцът подава оставка от разузнаването 10 дни преди атентатите от 11 септември 2001.

През 2018 година той декларира, че „ месеците преди офанзивите на 11 септември неговата разследваща организация е знаела, че се възнамерява нещо обезпокоително “. Пред вестник „ Гардиан “ Турки ал Фейсал добавя: „ През лятото на 2001 година одобрих едно от предизвестията за нещо грандиозно, което следва да се случи на американците, британците, французите и арабите. Не знаехме къде, само че знаехме, че нещо се подготвя “. Оставката му се приема с изненада, защото на 24 май 2001 година саудитското държавно управление удължава мандата му с още четири години.
Принц Турки е женен за Нуф бинт Фахд бин Халид Ал Сауд, от която има шест деца. Той се води за един от най-образованите саудитски принцове.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР