Комбуча е вид ферментирал чай, който е станал невероятно популярен,

...
Комбуча е вид ферментирал чай, който е станал невероятно популярен,
Коментари Харесай

Комбуча: Безсмъртен здравословен еликсир или домашна отрова?

Комбуча е тип ферментирал чай, който е станал необикновено известен, на първо място заради своите хипотетични изгоди за здравето. Идеята, че комбуча е здраве, не е нищо ново. Историята на тази напитка датира от 2000 години.

През това време тя е наречена " Безсмъртен здравословен балсам " в Китай, публикуван по целия свят, обхванал Русия като здравословна напитка, приготвяна вкъщи от милиони, комерсиализиран и продаван в огромни мащаби в Съединени американски щати и продаван като всичко от храносмилателна помощ до лек за рак.

Клиниката Майо, FDA и други преди време предизвестиха за вероятните рискове от комбуча. На какво да се има вяра в този общ брой от хрумвания за здравословното положение (или вредността) на комбуча?

Как вреди комбуча на хората?

Комбуча, сходно на доста лекарствени субстанции, съдържа капацитет за щета. В множеството случаи проблемите пораждат заради липса на деликатни практики измежду домашните пивовари. В няколко други случая пораждат проблеми, защото комбуча, като ферментирала храна, естествено съдържа малко количество алкохол. Нека първо да поговорим за последния въпрос.

Комбуча съдържа алкохол. Обикновено не е доста - максимумът постоянно е към този на слаба бира, само че повече алкохол, в сравнение с плодов сок. Някои хора въобще не са чувствителни към този алкохол, до момента в който други са. За множеството това зависи от самостоятелното им равнище на сензитивност към алкохол. Жените са склонни да бъдат по-чувствителни към алкохол от мъжете, а тези с по-ниска телесна маса също са по-уязвими. Но в случай че не консумирате повече от огромна чаша или пиете доста остаряла комбуча, въздействието нормално е умерено „ бръмчене “ най-вече.

Сега, за по-малко деликатното подготвяне вкъщи. Докато вредата от домашно приготвената комбуча е рядка, въпреки всичко си коства да се обмисли, когато пиете и (особено) приготвяте комбуча. Проблемът е привързан с обстоятелството, че множеството хора по света, които пият комбуча, пият домакински артикул, който е изработен от сурови, ферментирали материали.

Това значи, че (в идеалния случай) употребявате положителни бактерии и дрожди, с цел да ферментирате нещо и по-късно го консумирате без да готвите, с цел да убиете бактериите. Ако имате единствено положителни бактерии в сместа, това е необикновено здравословно. Но когато бактериите ви се замърсят, тогава се насочвате към проблеми.

Често можете да кажете по кое време дадена партида комбуча е неприятна заради нейния „ отсъстващ ” аромат и усет. Някои типове замърсяване обаче не се следят по аромата и усета на партида, тъй че даже и домашната ви комбуча да наподобява добре, може и да не е по този начин.

 комбуча

За множеството хора, изпиването на чашаот напитката няма да навреди доста, само че в случай че имате здравословни проблеми или получите някои изключително гадни бактерии в комбучата си и пиете доста от тях, бихте могли да предизвикате алергична реакция, зараза и / или смутен корем.

В допълнение към въпроса за замърсяването, неинформираното или нехарактерно домашно подготвяне може също да аргументи отравяне с олово в дълготраен проект. Как става това? Ако ферментирате своята комбуча в керамични съдове, може да изтече олово от глазурата и последователно да ви токсини. За благополучие, този евентуален проблем е много елементарно да се избегне. Просто сварете комбуча в стъклен съд, като кани за ферментация за вино или бира.

Как Комбуча въздейства на здравето?

Все още не е имало доста публични проучвания за изгодите за здравето от потреблението на комбуча, тъй че множеството доказателства за нейните изгоди са анекдотични. Въпреки това, има доста анекдоти и културни вярвания към здравословните изгоди от комбуча.

Това, в комбиниране с персонален опит от здравословното положение, обвързвано с потреблението на комбуча, е задоволително за доста хора да се кълнат в общите си изгоди за здравето и ефикасността си за попречване, възстановяване и лекуване на избрани здравословни проблеми.

Ето някои от главните здравни искания, свързани с комбуча:

Комбуча подхранва и детоксикира тялото. Комбуча е богата на доста аминокиселини, ензими, бактериални киселини, пробиотици, антиоксиданти, глюкуронова киселина, микроелементи в микроорганизмите, витамини от група В и разнообразни други мощни хранителни субстанции.

Няколко от тези субстанции могат да понижат натоварването върху панкреаса и черния дроб, като по този метод подкрепят тялото в естествения му развой на детоксикация. Освен това антиоксидантите в комбуча могат да покачат имунната система и да покачат равнищата на сила.

Широко се приема, че подкрепя храносмилането и здравето на стомаха и червата. Живата комбуча съдържа голямо количество потребни бактерии, което значи, че тя е пробиотична в природата. Има доста изгоди за здравето, свързани с пробиотиците. Те включват усъвършенствано храносмилане, понижаване на признаците на фибромиалгия, битка с растежа на кандида (паразитна мая) и нараснала непоклатимост на настроението и умствена изясненост.

Комбуча може да предотврати рака (или съгласно някои даже да го излекува). Той съдържа огромни количества глюкарова киселина, вещество, което някои проучвания демонстрират, че предотвратява рака. Анекдотично се допуска, че са били излекувани разнообразни хора от рак. В Русия комбуча е известна като чай мая (като квасът е нещо като домашно приготвена съветска малцова бира) и се споделя, че това е повода огромни площи на страната да имат извънредно ниски равнища на рак.

Комбуча може да е потребен за вашите стави. Включва група химически съединения, наречени глюкозамини. Глюкозамините се смятат за мощна предварителна защита и лекуване на артрит. Това е по този начин, тъй като те усилват производството на организма на хиалуронова киселина, съединяване, което резервира, поддържа и пази ставите по най-различни способи.

Вие сами можете да знаете дали комбуча е нещото, което бихте желали да извършите постоянна част от вашата диета. Вслушайте се в своите инстинкти и най-хубави преценки и почувствайте неповторимия отговор на тялото си на комбуча, с цел да определите дали е подобаващ за вас.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР