Комарите са кръвожадна гад, най-агресивна в часовете около здрач и

...
Комарите са кръвожадна гад, най-агресивна в часовете около здрач и
Коментари Харесай

Къде отиват комарите през деня

Комарите са кръвожадна гадина, най-агресивна в часовете към здрач и зазоряване. Ако не ги хванете в точния момент, ви източват кръвта и ви унищожават от сърбеж. А да не приказваме и че могат да придвижват някоя болест. Но макар хищният им темперамент те рядко излизат денем, в случай че небето не е облачно. Къде са и какво вършат следователно?

Първото да уточним нещо, което несъмнено мнозина знаят – единствено женските комари пият кръв. Също по този начин, кръвта не им носи никакви хранителни съставки на тях самите – те я пият, с цел да обезпечат храна за яйцата си. Кръвта ни, както и на други животни, се употребява за основаването на още комари.

 Anopheles stephensi

Тук женска от типа Anopheles stephensi, пиейки кръв, отделя непотребните течности от нея, с цел да освободи повече място за нужните й субстанции

Веднъж щом женската се е снабдила безвредно с алената течност, тя почива няколко дни, до момента в който тялото й развие яйцата като смила протеините и желязото от кръвта, създавайки аминокиселини, които се употребяват за синтеза на жълтъка в яйцата.

Въпреки че на нас, хората, ни предизвикват страхотна скука, комарите избират да хапят добитъка и дребни бозайници, в случай че имат този избор. Мъжките комари явно нямат потребност от пиянство на кръв, по тази причина и не рискуват живота си, хапейки никого. Ако се чудите те въпреки всичко какво ядат, с цел да се прехранват и да имат сили за женските – и мъжките и женските се хранят най-вече с нектар от цветята сходно пчеличките.

Голяма част от комарите излизат да се хранят най-вече вечер и на разсъмване. Сухата горещина, която постоянно настъпва денем през лятото, може бързо да ги убие като ги дехидратира. Затова множеството комари спят или си почиват на сянка, надалеч от всякакво слънце, за предпочитане някъде, където е влажно, да вземем за пример, измежду трева и растения. Понякога може да ги срещнете и в водосточни тръби, плевни и други човекосъздадени места, както и в пещери, дупки в земята и в дърветата.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР