На около 3000 км под краката ни съществува мистериозна ивица

...
На около 3000 км под краката ни съществува мистериозна ивица
Коментари Харесай

Мистериозен слой дълбоко в Земята може да е остатък от най-ранната ѝ история

На към 3000 км под краката ни съществува мистериозна линия от материал, наречена пласт D “, която от много време насам притегля вниманието на учените поради своята неравност.

На места е тънка, а на други – дебела – и може да се е образувала от античен магмен океан, за който се счита, че е покривал ранната Земя преди милиарди години, сочи ново проучване.

Химичните реакции, провокирани от рискови налягания и температури на дъното на този античен магмен океан, може да са предизвикали неравностите, които виждаме през днешния ден в пласта D ", демонстрират симулациите на интернационалния екип от откриватели.

Въпросните симулации се разграничават от предходните модели по един основен метод: водата, която е участвала в античните магмени океани на Земята - само че нейното влияние върху тези океани при охлаждането и втвърдяването им рядко е било обсъждано.

В новото проучване се изрича догатката, че водата е могла да се смеси с минерали, с цел да сътвори желязо-магнезиев пероксид или (Fe,Mg)O2. Този пероксид притегля желязото, тъй че съществуването му би могло да изясни по какъв начин са се образували богати на желязо пластове на мястото, където се намира пластът „ D “, тъкмо над границата сред разтопеното външно ядро на Земята и заобикалящата го тога.

„ Нашето проучване демонстрира, че този хидратен магмен океан е благоприятствал образуването на богата на желязо фаза, наречена желязо-магнезиев пероксид “, споделя Цинян Ху от Центъра за напреднали проучвания в региона на науката и технологиите под високо налягане (HPSTAR) в Пекин.

„ Според нашите калкулации афинитетът му към желязото би могъл да докара до струпване на пероксид с преобладаващо наличие на желязо в пластове с дебелина от няколко до десетки километри. “

Тъй като желязото се е влачило в близост, тези химични реакции са се концентрирали в избрани области и се е образувал пластът D “, допуска екипът в новата си публикация.

Ако техните разсъждения са верни, това би помогнало да се обяснят и зоните със свръхниска скорост (ULVZ) надълбоко в Земята - плътни области от материал, които забавят придвижването на сеизмичните талази.

Освен това откривателите считат, че тези богати на желязо пластове биха имали изолационен резултат, като разделят разнообразни райони в основата на долната тога един от различен.

„ Нашите открития допускат, че богатият на желязо пероксид, формиран от античната вода в магмения океан, е изиграл решаваща роля за оформянето на хетерогенните структури на пласта D “, споделя Ху.

Този магмен океан е основан вследствие на великански конфликт с друга планета преди към 4,5 милиарда години, считат учените.

Някои останали части са били изхвърлени и са образували това, което в този момент назоваваме Луна, до момента в който на нашата планета се е трансформирала в примес от летливи детайли (включително въглерод, азот, водород и сяра), която е помогнала за зараждането на живот.

Разбира се, не е елементарно да се надникне толкоз доста обратно във времето и към момента има доста научни разногласия за това какво се намира под повърхността на Земята и по какъв начин се е появило там. Ако успеем да намерим отговорите на тези въпроси, ще получим по-ясна визия за това по какъв начин е изглеждала Земята преди милиарди години.

„ Този модел се съгласува добре с последните резултати от численото моделиране, което допуска, че хетерогенността на най-долната тога може да е дълготрайна характерност “, споделя геофизикът Джи Дън от Принстънския университет.

Изследването е оповестено в National Science Review.

Източник: Science Alert

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР