Командващият ВВС на Украйна генерал-лейтенант Микола Олешчук по-късно заяви, че

...
Командващият ВВС на Украйна генерал-лейтенант Микола Олешчук по-късно заяви, че
Коментари Харесай

ISW: Кремъл дестабилизира Молдова, Русия рискува още загуби на ав...

Командващият Военновъздушни сили на Украйна генерал-лейтенант Микола Олешчук по-късно съобщи, че украинските сили са се пробвали да смъкват още два съветски самолета Су-34 и един Су-35.

 

Украинските сили са свалили 15 съветски самолета от 17 февруари.

 

Говорителят на украинските военновъздушни сили полковник Юрий Игнат съобщи, че съветските сили не са разполагали самолети за радарно разкриване на далечни дистанции A-50 над Азовско море през последните шест дни след унищожаването на аероплан A-50 на 23 февруари. Той загатна, че неналичието на самолети А-50 принуждава съветските самолети Су-34 и Су-35 да летят по-близо до задачите си, с цел да нанесат удари.

 

Предишни загуби на самолети накараха съветските сили краткотрайно да понижат авиационната си активност в цяла Украйна, само че увеличеният % на съветски авиационни загуби в Украйна през последните седмици към момента не е предиздвикал съветските сили да понижат доста тактическата авиационна интензивност.

 

ISW продължава да смята, че докладваната за към две седмици загуба на 15 самолета и евентуално на някои добре подготвени пилоти не е за занемаряване, като се има поради, че Русия евентуално разполага с към 300 изтребителя " Сухой ".

Трансферите на севернокорейски оръжия за Русия по море явно са спрени от средата на февруари 2024 година Изданието NK Pro, фокусирано върху Северна Корея, заяви на 29 февруари, цитирайки сателитни изображения, че съветски кораби, които вземат участие в морския превоз на севернокорейски муниции и оръжия до Русия, не са дебаркирали в пристанище Раджин на Северна Корея от 12 февруари.

 

NK Pro заяви, че съветските кораби са създали минимум 32 пътувания сред пристанище Раджин и съветските пристанища Дунай и Восточни, Приморски край, от август 2023 година NK Pro заяви, че съветският товарен транспортен съд Lady R е транспортирал неизяснен брой транспортни контейнери, евентуално съдържащи севернокорейски боеприпаси и оръжия, сред Северна Корея и Русия от 30 януари до 8 февруари и че товарният транспортен съд Maia-1 е дошъл в съветското пристанище Восточни от Северна Корея на 12 февруари. NK Pro заяви, че сателитни изображения не са снимали различен огромен товарен транспортен съд, пътуващ сред двата кея, или нови доставки до пристанище Раджин от 12 февруари. Порталът допуска, че паузата може да се дължи на проблеми с производството в Северна Корея или други логистични проблеми.

 
NK Pro означи, че Пхенян може също да транспортира оръжия до Русия по въздух или железопътен превоз. ISW по-рано заяви, че Русия употребява Байкалско-Амурската железопътна линия и Източносибирската железопътна линия, с цел да улесни прехвърлянето на товари от и към Китай и Северна Корея, двете страни, на които Русия от ден на ден разчита за икономическа и военна поддръжка, с цел да поддържа военните си старания в Украйна.

 

Южнокорейският министър на защитата Шин Уон-сик съобщи на 26 февруари, че Северна Корея е изпратила към 6700 транспортни контейнера с муниции на Русия през последните месеци. Шин съобщи, че тези контейнери могат да носят над три милиона 152 мм артилерийски снаряда или почти 500 000 122 мм снаряда.

Руският външен министър Сергей Лавров обществено отхвърли неотдавнашното предложение на турския президент Реджеп Ердоган да бъде хазаин на платформа за договаряния сред Русия и Украйна . Лавров участва на дипломатическия конгрес в Анталия в Турция на 1 март и съобщи, че сега няма начинания за разговор, които да регистрират съветските ползи.

 

Лавров, съветският президент Владимир Путин и други чиновници на Кремъл рутинно заявяват, че са отворени за договаряния, като в същото време предизвикват осведомителни интервенции, които слагат тежестта на договарянията върху Запада.

 

Искането на Лавров за самодейност е част от дългогодишните старания към превантивни отстъпки на Запада във връзка с суверенитета и териториалната целокупност на Украйна.

 

Лавров употребява форума в Анталия, с цел да разпространява и позициите на Кремъл за Молдова, които евентуално ще слагат условия за евентуални хибридни интервенции. Те имат за цел да дестабилизират Молдова и да попречат на присъединението й към Европейския съюз (ЕС). Лавров отговори на въпрос на дипломатическия конгрес в Анталия в Турция на 1 март по отношение на неотдавнашния Конгрес на депутатите, извършен в проруския молдовския разколнически район Приднестровието, на който бе поискано Русия да даде " отбрана/защита ".

 

Той твърди, че молдовското държавно управление " се движи по стъпките на Киев " , повтаряйки своите предходни съпоставения на молдовската политика по отношение на Приднестровието с Украйна преди 2014 година

 
Лавров продължи да твърди, че Молдова дискриминира рускоезичните, като упражнява " стопански напън " върху Приднестровието и блокира преговорния развой 5+2 за спора - изказвания, които чиновници на Кремъл непрекъснато повтарят.

 

ISW продължава да прави оценка, че Кремъл ще употребява неотдавнашния конгрес в Приднестровието като трамплин за усилване на хибридните интервенции, ориентирани към дестабилизиране и по-нататъшно поляризиране на Молдова преди договарянията за присъединение на Молдова към Европейски Съюз и президентските избори в Молдова по-късно през 2024 година

 

Високопоставени съветски чиновници признаха пониженото присъединяване на Армения в ръководената от Русия Организация на контракта за групова сигурност (ОДКС), отбелязвайки забележителна смяна в съветската публична изразителност, която преди този момент се опитваше да пренебрегва напъните на Армения да се дистанцира от ОДКС. Руският външен министър Сергей Лавров съобщи, че " е време Армения да вземе решение за статута си в ОДКС ", евентуално в отговор на изказването на арменския министър председател Никол Пашинян от 22 февруари, че Армения " всъщност " е замразила присъединяване си в ОДКС, тъй като ОДКС " не съумя да извърши отговорностите си в региона на сигурността " към Армения, изключително през 2021 и 2022 година

Пашинян съобщи на 28 февруари, че Армения не е имала непрекъснат представител в ОДКС през последната година и че арменски чиновници и сили не са взели участие в събития и учения на ОДКС от дълго време.

 

ISW означи, че Армения на процедура се е въздържала, като не е изпратила представители на няколко поредни събития в средата до края на 2023 година От средата на 2023 година Пашинян все по-често слага под въпрос връзките на Армения в региона на сигурността с Русия.

 

По-рано съветското министерство на външните работи отговори на изказванията на Пашинян за ОДКС, като отхвърли изказванията му.

 

Признанието на Лавров за продължаващото несъгласие на Армения против нейното присъединяване в ОДКС демонстрира, че Кремъл може би приготвя по-съгласуван отговор на влошаващите се връзки с Армения.

Изглежда, че Кремъл значително е разрешил деянията на антивоенни настроения в Москва, до момента в който руснаците следиха погребението на съветския опозиционен водач Алексей Навални на 1 март. Руски опозиционни източници оповестиха, че до 16 500 души са участвали на погребението на Навални в Москва. Кадрите демонстрират тълпи от хора, редящи се на опашка за погребението, които скандират антивоенни лозунги и апели за демобилизация.

 

Руската организация за цивилен права OVD-info заяви, че съветските управляващи са задържали 15 души в Москва и 89 други души в 18 други съветски града по отношение на погребението на Навални до нощта на 1 против 2 март.

 

Руснаците продължиха да поставят цветя на гроба на Навални в Москва и на монументи на други места на 2 март, само че деянията на антивоенни настроения не се повториха.

 

Moscow Times заяви на 1 март, че Кремъл е упълномощил на чиновници на съветската Федерална работа за сигурност (ФСБ) и Министерство на вътрешните работи (МВД) да проведат интервенция за " отбрана на конституционния ред от закани " по време на погребението.

Кремъл евентуално превантивно не е наредил огромни репресии, като в същото време се работи върху усилване на публичната поддръжка за съветския президент Владимир Путин и неговите военни старания в Украйна преди президентските избори на 17 март.

 

ФрогНюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР