Колосална топлинна вълна с температури, достигащи рекордните 48.8 градуса в

...
Коментари Харесай

Европа трябва да акцентира върху превенцията срещу горските пожари

Колосална топлинна вълна с температури, достигащи рекордните 48.8 градуса в Италия, разпали горските пожари, които опустошиха територии и убиха десетки хора в Южна Европа и Северна Африка - от Турция, Гърция и Италия до Мароко и Алжир. Докато пожарите опустошават Средиземноморския район, изниква въпросът дали те са неизбежна част от световното стопляне, или могат ли да се подхващат стъпки за превръщане на наклонността.

" Ясно е, че изменението на климата ще ни накара да забележим още такива събития ", сподели френският президент Еманюел Макрон след пътуването си до района Сен Тропе, където голям пожар докара до евакуацията на 10 хиляди души.

Том Смит, доцент в London School of Economics, твърди, че " изменението на климата сигурно играе роля във всеки пожар на планетата сега ". Изсушавайки въздуха и изсмуквайки влагата от растителността, повишението на температурите основава идеални условия за възникването и бързото разпространяване на пожари. Междуправителствената група на Организация на обединените нации по изменението на климата предвижда, че Средиземноморският район ще се сблъска с даже по-големи горещини през идващите десетилетия, оповестява Financial Times.

Макар и изменението на климата да играе неоспорима роля в разпространяването и мащаба на горските пожари, човешките дейности също стоят зад по-голямата част от пламъците в Европа. Европейската осведомителна система за горски пожари записва повече от 1400 пожара тази година до 18 август - с над 600 повече от междинната годишна стойност.

Противопожарните експерти споделят, че най-ефективните стъпки за понижаване на разпространяването и размерите на пожарите ще бъдат понижаване на " горивото ", с което се хранят посредством дейно ръководство на земята, както и възстановяване на потенциала за бързо реагиране и повишение на публичната информираност. " Трябва да бъдем готови, защото тези пожари ще не престават да се случват. Трябва да създадем нещо във връзка с изменението на климата, само че повече от това би трябвало да създадем нещо във връзка с реакцията ", споделя Катлин Стоуф, помощник в университета Wageningen в Нидерландия.
Липса на подготовка за реагиране
Стотици пожари избухнаха в Гърция през последните седмици и унищожиха десетки хиляди хектари гори. Правителството се сблъска с рецензии за неуспеха му да се приготви за сходни бедствия.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР