Колорадският бръмбар - кошмарът на всеки професионален или хоби земеделец,

...
Колорадският бръмбар - кошмарът на всеки професионален или хоби земеделец,
Коментари Харесай

Колорадският бръмбар е мутирал зловещо - няма инсектицид, който да го убие

Колорадският бръмбар - кошмарът на всеки професионален или занимание земеделец, даже и в България, е развил невероятна устойчивост към повече от 50 типа инсектициди, и на процедура битката с него би трябвало да се прави единствено на ръка. Това, обаче, не е допустимо да се случи на големи полски площи.

Колорадският бръмбар е главен пакостник по надземната част на картофите, като унищожава листата им.

Ново проучване открива, че бръмбарът е постигнал тази устойчивост с помощта на особености в генома си.

„ Този бръмбар беше един от първите, които индивидът нападна след изобретяването на актуалните химически препарати против вредители (инсектициди). Въпреки тях той се развъжда чудесно, споделя Шон Шовил, професор по ентомология от Университета на Уисконсин – Медисън, който управлява новия разбор. Заедно със своите сътрудници от UW-Madison и други институции, Шовил разгласява своите открития в списанието Molecular Biology and Evolution.

Екипът на Шовил за първи път секвенира генома на колорадския бръмбар през 2018 година, с цел да разбере по какъв начин насекомото може да преодолее новите инсектициди толкоз бързо. За да открият гените на насекомото, екипът събира десетки бръмбари от цялата страна. Тези районни популации се разграничават по това на какви инсектициди са устойчиви и от кое място са пристигнали, което може да даде улики за еволюционната история на вредителя.

Учените разкрили, че тези разнообразни районни групи са еволюирали толкоз бързо, тъй като техните родители към този момент са имали генетичните запаси, нужни за превъзмогване на инсектицидите.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР