Колонизацията на Америка в края на XV век погубила толкова

...
Колонизацията на Америка в края на XV век погубила толкова
Коментари Харесай

Масовото избиване на индианци през XV век е охладило Земята

Колонизацията на Америка в края на XV век погубила толкоз доста хора, че трансформирала климата на Земята, гласи английско изследване, представено от Би Би Си.

Екип от лондонския University college споделя, че разрушенията след заселването на европейци довели до запустяване на големи площи аграрни земи, които били заети от бързорастящи дървета и друга растителност. Това издърпало задоволително въглероден диоксид от атмосферата, че в последна сметка охладило планетата, предава БНР.

Този по-хладен интервал, постоянно е именуван в историческите книги „ дребна ледникова ера “ – време, в което през зимите в Европа преминаващата през Лондон река Темза постоянно е замръзвала.

Учените проучили всички данни за популацията, които съумели да открият, за това какъв брой хора са живели в Америка преди първия контакт с европейците през 1492 година След това създали прогноза по какъв начин би могла да се промени числеността му, в случай че локалното индианско население не било покосено от импортирани заболявания (вариола, едра шарка и др.), военни дейности, иго и срив на обществената система.

Оценките им сочат, че в края на XV век в Северна и Южна Америка живели към 60 млн. души – към 10% от международното население. В рамките на стотина години броят им намалял на 5-6 млн.

Учените пресметнали и какъв брой земи са обработвали локалните цивилизации и какви са последствията от завладяването им от гори и савани.

Обработваемата повърхност била към 56 млн. хектара, покрай територията на днешна Франция. Изчислено било, че заемането им от друга растителност понижило концентрацията на въглероден диоксид със 7-10 молекули на един милион молекули в атмосферата.

За съпоставяне изгаряните през днешния ден от човечеството горива вкарват по 3 молекули CO? на 1 млн. в атмосферата годишно.

Проф. Марк Мейслън, съавтор на проучването, отбелязва, че за охлаждането на Земята през XVI и XVII век има и други естествени аргументи, само че намаляването на CO? в атмосферата вследствие на геноцида удвоило резултата от тях.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР