Колоната на победата в Берлин и днес е блестяща както

...
Колоната на победата в Берлин и днес е блестяща както
Коментари Харесай

Златната Елзе навърши 150 години

Колоната на успеха в Берлин и през днешния ден е блестяща както при откриването си. Паметникът на златната богиня на успеха Виктория е осветлен от германския император Вилхелм Първи на втори септември 1873-а след строителство, траяло осем години. Планирането и градежът на " Националния паметник на обединителните войни " били поверени на дворцовия проектант Хайнрих Щрак. Самата скулптура на Виктория с лавровия венец на главата и пруския орел на шлема е създание на скулптора Фридрих Драке.

След войните против Дания (1864), Австрия (1866) и Франция (1870), станали известни като " обединителните войни ", през 1871-а пруският крал Вилхелм Първи се прогласява във Версай за император на Германската империя. Той поръчва изработването на Колоната на успеха още след провалянето на Дания. В деня на откриването ѝ е маркирана третата годишнина от капитулацията на Франция.

Колоната на успеха на картичка от 1930-а годинаСнимка: picture alliance / akg-images

По това време Колоната на успеха е на към километър и половина от настоящето си място на " Кьонигсплац ", наименуван през днешния ден " Площад на републиката ". Поставена била на Алеята на успеха пред двореца Рачински, който също бил плануван от архитекта Хайнрих Щрак. Впоследствие дворецът бил опустошен, а от средата на 80-те години на 19-и век на това място се издига новата постройка на Райхстага, която е приключена през 1894 година.

Колоната на успеха е пречела на проектите на нацисткия проектант Алберт Шпеер. Предвиждало се за плануваната от националсоциалистите " Световна столица Германия " на нейно място да бъде издигната голяма конгресна зала. И по този начин през 1939-а Виктория трябвало да бъде преместена на настоящето си място в парка " Тиргартен ". Там колоната била удължена и по този начин " пораснала " от малко под 60 метра до сегашните към 67 метра.

Позлатени цеви на оръдията, взети като военна плячка, релефни изображения, символизиращи величието и надмощието на Германската империя, и богинята на успеха, възприета и от нацистите - нищо чудно, че след края на Втората международна война почнало разискване на събарянето на паметника. Полските бойци, които не знаели за значимостта му, по-късно съжалявали, че не го взривили. Френските окупационни сили също поискали монументътда бъде опустошен, само че американците и британците дали своят вот " срещу ", а Съюз на съветските социалистически републики се въздържал.

Колоната на успеха в Берлин при изгрев слънцеСнимка: picture alliance/dpa/P. Zinken

Берлинчани обаче бързо се отърсили от историческата символика на Колоната на успеха. На тогавашната екзалтираност от богинята на успеха те противопоставили шеговития ѝ прякор " Златната Елзе " - около разказ, който бил прочут в Берлин по време на издигането на монумента. Този прякор се употребява интензивно и до през днешния ден, а паметникът се радва на особена известност измежду туристите.

Това въобще не е изненада, защото платформата на 51 метра височина дава опция за впечатляваща панорамна панорама към Берлин. По продължение на улица " 17 юни "  може да се насочи взор към Бранденбургската врата, на която също е изобразена Виктория. Но там, като част от квадригата, тя гледа на изток, до момента в който " Златната Елзе " е обърната на запад.

През 1987 година във кино лентата " Криле на желанието " режисьорът Вим Вендерс изпраща актьорите Бруно Ганц и Ото Зандер като ангели-хранители в небето над Берлин. Колоната на успеха заема централно място във кино лентата, в който Ганц, в ролята на ангела Дамиел, гледа отвисоко към тогава към момента разделения град, и желае да се хвърли надолу, с цел да се трансформира в простосмъртен. През 1993-а, след рухването на Берлинската стена, Вендерс прави и продължение на лентата.

Кадър от кино лентата на Вим Вендерс " Криле на желанието " Снимка: Captital Pictures/picture alliance

От средата на 90-те години насам " Златната Елзе " попада по един път годишно в центъра на огромна цветна блъсканица. Парадът на любовта по традиция организира заключителното си шествие в " Тиргартен ", в подножието на Колоната на успеха. Барак Обама пък е държал там тирада, още преди да стане президент на Съединени американски щати.

 

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР