Колкото повече време минава от експлозиите на пристанището в Бейрут,

...
Колкото повече време минава от експлозиите на пристанището в Бейрут,
Коментари Харесай

Криза безкрай: Ливан е в състояние на пълен колапс


Колкото повече време минава от детонациите на пристанището в Бейрут, толкоз повече оживелите губят вяра за заслужено следствие. Влиятелната формация Хизбула попречва процеса, има и политически аргументи.

Ливанец е прегърнал скъпата си облага от пакетиран самун под погледите на други хора от опашката пред хлебарница в Бейрут

Прозвуча като предизвестие: единствено 4 дни преди да се навършат две години от, лишили живота на 216 души, ранили 6 хиляди и оставали цели 300 хиляди души без дом, рухнаха и елементи от северните силози за зърно. За доста ливанци извисяващите се структури край пристанището символизираха нещастието от 4 август 2020 година.

Този път нямаше ранени или починали, само че гърмежът, огънят и димът подсетиха за детонацията отпреди две години на 2750 тона необезопасен амониев нитрат.

" Боли като в първия ден след нещастието "
Редакцията предлага
" Не усещам като да са минали две години ", споделя за Дъждовни води Уилям Нун, който е изгубил брат си при детонацията в пристанището. " Все още ме боли по този начин, както и през първия ден. " Срутването на силоза, висок към 50 метра, не е било изненадващо за никого: от три седмици той е горял, а пожарът е бил причинен  от запалила се ферментирала пшеница, складирана там.

Ливанският министър на превоза Али Хамие отхвърли обвиняванията, че държавното управление е бездействало. " Експертите ни потвърдиха, че е невероятно да се извади пшеницата от силоза, който имаше заплаха да се срути ", сподели той пред Дъждовни води. През април съдът постанови срутване на силозите - от съображения за сигурност. Роднините на жертвите обаче оспориха решението. Според тях вътре може към момента да има доказателства за. За мнозина ливанци силозите символизират и корупцията, и непотизма на ръководещия хайлайф.

На крачка от " цялостен колапс "

В продължение на повече от година ливанската валута се намира в положение на свободно рухване, а огромна част от популацията е обедняло. Заради войната в Украйна съществуват опасения, че хлябът може да се трансформира в дефицитна стока.

" Пред пекарните към този момент има дълги опашки ", споделя Анна Флайшер, ръководителка на офиса на фондация " Хайнрих Бьол " в Бейрут. Според нея. " Но две години след детонацията, рецесията е по-лоша в стопански, политически и юридически проект, в сравнение с беше преди ", разяснява Моханад Хаге Али, шеф по връзките и помощник в Близкоизточния център " Карнеги " в Лондон.

Не е проява, а опашка за самун в Бейрут

Той показва, че обстановката се утежнява и поради политически фактори. Последните избори не са довели до съставянето на ясно парламентарно болшинство, а това, от своя страна, ще забави съставянето на ново държавно управление, а евентуално и избирането на нов президент. Хаге Али се съмнява, че идващият ливански държавен глава ще има интерес да продължи следствието на детонацията.

Трънливият път към истината

и нейните съдружници също редовно попречват следствието. Но те не са единствените.

Първият съдия-следовател, водещ следствието, беше уволнен, откакто упрекна тогавашния длъжностен министър-председател Хасан Диаб и трима някогашни министри в " съзнателно ликвидиране и немарливост, довели до гибелта на десетки хора ". Разследването на втория арбитър също беше спряно за осем месеца. " Изключително значимо за бъдещето на страната е следствието да бъде възобновено и Тарек Битар (вторият съдия-следовател – бел. ред.) да може да продължи работа и да разгласява отчетите си ", показва Анна Флайшер от фондация " Хайнрих Бьол ".

Пристанището в Бейрут след чудовищната детонация на 4 август 2020 година

С течение на времето оживелите от трагичната детонация губят вяра за заслужено следствие.

" Две години болежка и яд "

" От две години изпитвам болежка и яд ", споделя Мелвин Хури, жителка на Бейрут, която била съществено ранена в окото, лицето и рамото при гърмежите. Тя се чуди по какъв начин е допустимо " виновните за това хора да вземат участие в избори, до момента в който аз лежа в болнично легло и изпитвам болежка ".

Лама Факи, шеф за Близкия изток и Северна Африка на Хюман Райтс Уоч, не схваща по какъв начин по този начин нито един член на държавното управление не е бил измамен под отговорност, при все това сред 10 и 20 цивилни докери към момента се намират в ареста.

" Те нямат опция да се защитят, до момента в който следствията са спрени ", изяснява Факи. Правозащитничката не има вяра обстановката да се промени скоро.                     
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР