Колкото повече тренираш, толкова по-добри резултати ще постигаш – сигурно

...
Колкото повече тренираш, толкова по-добри резултати ще постигаш – сигурно
Коментари Харесай

Тайната на Петра Квитова – по-малко тренировки, по-добри резултати


Колкото повече тренираш, толкоз по-добри резултати ще постигаш – несъмнено сте чували тази максима в спорта. Тя е използвана в 99% от случаите, само че не и в случай че имаш задоволително опит, тъй че целите да бъдат ориентирани в друга посока.

Петра Квитова завоюва шампионата в Маями, с което подвигна трофей №30 в кариерата си. 33-годишната чехкиня се трансформира във втората най-възрастна шампионка от Miami Open, откакто надигра настоящата носителка на купата от Уимбълдън Елена Рибакина.

Тази седмица Квитова се върна в топ 10 на международната класация за първи път от 2021 година насам, а тайната на триумфа ѝ се крие в… това да тренира по-малко.

„ Мисля, че за треньорите е мъчно да дозират тренировките с мен. Ако имам няколко почивни дни, може и да се получи, само че в никакъв случай не се знае “ – споделя Петра.

Тя намерено признава, че през идващия ден не знае дали просто ще пие кафе или ще тренира.

„ Трудничко е да се разбере дали ще съм в въодушевление за подготовка или нуждая се от релакс. С опита, който имам, знам, че мога да играя добре, даже и да имам почивен ден от корта. Само малко фитнес и нищо повече. По този метод вардя стръвта си за тенис “ – споделя тенисистката.

Разбира се, „ да тренираш малко “ има едно значение за елементарен човек и напълно друго за професионален състезател. Квитова обаче дава друга вероятност на триумфа. Понякога е по-важно да си пресен душевен, в сравнение с в оптимална игрова форма, с цел да можеш да побеждаваш.
 Kvitova-Miami

„ Ако упражнявам прекомерно доста, се изтощавам от тениса. И когато играя мач, не се любувам. Затова ми би трябвало отмора и да не играя всеки ден в продължение на часове. Имам потребност от това да се любувам на дуела. Сигурно въобще не би трябвало да упражнявам, а единствено да играя мачове (смее се) “.

„ Разбира се, в моята кариера съм положила доста труд. В един миг бях тотално изтощена и не можех да играя повече. Опитвах с разнообразни треньори, само че не се получаваше. Непрекъснато слушам: „ работи крепко, работи крепко, работи крепко “… Правя го! Когато съм във фитнеса и когато играя формален мач “ – споделя двукратната шампионка от Уимбълдън.

Тя признава, че времето ѝ в професионалния тенис е минало незабелязано до този миг, тъй като динамичността е голяма. Както и какъв брой е мъчно действително да осъзнае какъв триумф е постигнала.

„ Сега нямам концепция какво ще върша. Ще си умря – това е несъмнено. Нямам самообладание да се прибера вкъщи. Идва сезонът на клей и там е по-различно. Ще би трябвало да прекарам малко време на корта, за жалост, с цел да привикна. Нямам упования. Сезонът на алено ще е дълъг, тъй че нека се оправя “.
Tenniskafe.com · Подкастът Tennis Café: Още доста от Алкарас – Синер, апелирам
Източник: tenniskafe.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР