“Колкото повече пари наливаш в здравната ни система, толкова по-зле

...
“Колкото повече пари наливаш в здравната ни система, толкова по-зле
Коментари Харесай

Експерт: Колкото повече пари се наливат в здравеопазването, толкова по-зле става

“Колкото повече пари наливаш в здравната ни система, толкоз по-зле става, т.е., качеството на опазването на здравето не се повишава “. Това заявипред БНР Аркади Шарков от Експертния клуб за стопанска система и политика.

Днес Народното събрание заседава изключително, с цел да разиска на второ четене Закона за бюджета на НЗОК, който планува повече пари за Касата за идната година.

„ По-доброто опазване на здравето няма да пристигна от количеството на парите, влети в системата, въпреки и някои заинтригувани групи да споделят, че парите не доближават и единствено това е казусът. Напротив - това не е казусът на една разпробита каца, каквато е Здравната каса, и на една незадоволително и недобре усъвършенствана система, каквато е тази на опазването на здравето “.

Шарков е безапелационен, че едно от най-важните неща в сферата е политическата воля и дали държавното управление би подкрепило непопулярни промени, които биха уязвили избрани ползи. „ Въпросът е дали държавното управление го е боязън. В последните години виждаме, че всеки опит за промяна – добра или неприятна, е посрещнат с гръмки митинги, закани и надлежно разтърсвания, които водят до оставките на управителните лица в опазването на здравето и системата остава такава, каквато е била заварена първоначално “, изясни специалистът.

Шарков чака през 2019 година опит за промяна в болничната помощ. Той акцентира, че клиничните пътеки от години не са променяни, което води до доста добре финансиране на някои специалности за сметка на други: "Надявам се през 2019-а да бъде удължен опитът за промени и да не се постанова още веднъж да си приказваме за актуализация, въпреки че още веднъж най-вероятно ще се чака и следващата година да се повиши бюджетът - въпросът е по какъв начин и въз основата на данни ли или просто въз основата на това, че парите са изразходени още веднъж погрешно ".

Според него в закона са планувани и положителни неща, въпросът е обаче осъществяването. Той изрече мнение, че усъвършенстване и повишение на реимбурсацията за медикаментите, които засягат най-голяма група от популацията – хипертониците, би спомогнало за това да бъде понижен процентът доплащане и би помогнало за предварителната защита на сърдечно-съдовите болести. Аркади Шарков е безапелационен, че евентуално след изборите ще се откри решение за групата хора, за които страната би трябвало да внася здравни вноски – деца, пенсионери, държавни чиновници и така нататък

„ Предизборно никой няма да пипне парите на тези групи, от които действително зависят изборите “, счита той. За здравно неосигурените пък въпросът е дали общественото министерство би подхванало някаква стъпка.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР