Колкото повече научаваме за вредите от захарта, толкова повече искаме

...
Колкото повече научаваме за вредите от захарта, толкова повече искаме
Коментари Харесай

Меласа вместо захар - има ли смисъл?

Колкото повече научаваме за вредите от захарта, толкоз повече желаеме да намерим неин сурогат, който и да е по-полезен, и да ни е апетитен. Според последни проучвания изкуствените подсладители не са по-добрата опция, по тази причина обръщаме взор към един различен артикул, който от ден на ден се постанова на пазара в последно време.

Меласата е естествен сурогат на захарта. Представлява гъст и мрачен на цвят сироп, който е остатъчен артикул от производството на захар от захарна тръстика или захарно цвекло. Първият стадий от процеса е смачкването на тръстиката или цвеклото за извличане на сока. Той се сварява, с цел да се образуват захарните кристали.

А когато те се отцедят от сока, остава меласата. Тази процедура се повтаря няколко пъти, като първата меласата е най-светла и най-сладка. Именно тя се употребява най-често за консумация. Този тип течна захар съдържа най-вече захароза и по-малки количества от монозахаридите фруктоза и глюкоза.
 Снимка 648612
Източник: iStock

Меласата също има високо наличие на захар, само че и огромно количество витамини и минерали - като магнезий, мед, селен, желязо, калий, калций, витамин В6 и други. Тъмната меласа е и с високо наличие на желязо.

В една чаена лъжичка се съдържат 58 калории, които идват напълно от въглехидратите - най-вече захари. Почти същото количество калории съдържа и медът. Именно по тази причина не се предлага потреблението на меласа в огромни количества, само че въпреки всичко тя се счита за по-здравословната опция на захарта.
 Снимка 648609
Източник: iStock

Смята се, че меласата има изгоди за организма като цяло и може да повлияе положително на нервната система, да увеличи стойностите на хемоглобина, да ни помогне да се оправим със напрежението и да нид аде повече сила.

По-често употребена в кулинарията е меласата от захарна тръстика поради по-приятния си усет. Освен това в някои случаи е по-предпочитана пред бялата или кафява захар поради течната си форма, плътнатa и лепкава консистенция. Тя е съвършен избор за реализиране на хрупкава коричка на разнообразни печива като бисквити, меденки, пайове и други. Използва се и за изработката на ром, както и в разнообразни сосове и маринати, разяснява Food Insight.

Меласата може да се приема и в количество от една-две лъжички на ден, разтворени в чаша вода или прясно мляко. Препоръчително е течността да се употребява със сламка, тъй като огромното количество захар има отрицателен резултат върху здравето на зъбите.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР