Колкото повече избори има в България, толкова повече приходи за

...
Колкото повече избори има в България, толкова повече приходи за
Коментари Харесай

Колко пари изкара Зукърбърг от изборите в България

Колкото повече избори има в България, толкоз повече доходи за Марк Зукърбърг. От изхарчените огромни суми обаче има и две положителни вести.

Facebook може да се употребява за разнообразни неща - от това да публикуваш рецепта за коледни сарми до това да се обърнеш публично към народа, сходно на Бойко Борисов и Слави Трифонов. В мрежата на Марк Зукърбърг тези обръщения могат да стигат и до повече консуматори против възнаграждение.

Но до момента в който профилите на Борисов и Трифонов нямат потребност от реклама, тъй като националните малките екрани ги цитират през ден, то политиците с по-малко от 11 години на власт или 20 години на екран, компенсират с платени изявления във Facebook. И парите, които са дали за последните избори, не са малко.
Марк и българските партии
Кандидатите за депутати, за президенти и за любимци на суверена са изхарчили за реклама във Facebook към последните избори в България близо 1,3 милиона лв..

Сумата от 673 922 евро е маркирана в обществения за политическа реклама в обществената мрежа за интервала 15 август- 27 ноември 2021.

С сходна сума (1,5 млн. лева.) дни след изборите кметът на София Йорданка Фандъкова едвам съумя да актуализира столичния бюджет, с цел да оцелеят общинските лечебни заведения при новите цени на тока. И до момента в който апаратите за вентилиране в отделенията за COVID-19 работят към този момент на скъпия ток, от справката във Facebook се вижда, че не малко пари са изхарчени за агитация на претенденти с твърда позиция срещу имунизациите.

Например 3 854 евро са платени от партия “ Възраждане ” и техния претендент за президент Костадин Костадинов. Още 2 186 евро са дадени от “ Атака ” и към 3 000 евро от по-малки антиваксърски настроени партии и организации. Всеки може да популяризира във Facebook, стига да записва кой носи отговорността за публикаците и да заплаща по транспарантен метод.
Промяната в цифри
Подробни като записките на първокурсник в Харвард са сметките на “ Продължаваме промяната ”. Като независим рекламодател, обединението е отделила най-вече пари за Facebook - 131 107 евро. С регионалните им акции сумата нараства до 157 913 евро. Размахът на “Продължаваме смяната ” пролича и по реакциите в обществената мрежа.
“Продължаваме смяната ” са отделили най-вече пари за Facebook - 131 107 евро.
“Ако още един път видя реклама с Кирил Петков на стената си, ще се гръмна ”, написа известен персонаж във Facebook преди изборите. Но това беше комплимент към някогашните служебни министри, тъй като въпросният персонаж е тъкмо от тяхната целева група, както са и доста други отявлени последователи на “Демократична България ”. Мантрата на Кирил Петков и Асен Василев , че работят в екип отзвучава и във Facebook акцията им, където нито един техен претендент не е рекламирал самостоятелно.
Мащабни демократи
Индивидуалните изяви са желан метод при “ Демократична България ”, които са рекламирали колкото дружно, толкоз и поотделно. Дясноцентристката коалиция е пуснала във Facebook реклами за 74 233 евро и с промоциите на обособени претенденти сумата стига до 100 865 евро.

Партиите от обединението са рекламирали и независимо. “Да, България ” са дали още 74 233 евро, “Демократи за Силна България ” (ДСБ) - други 2 746 евро, и “Зелено Движение ” - 6 362 евро. Мащабна акция с уеднаквен и съвременен дизайн.

Ако съберем всички разноски на партиите в обединението и на обособените претенденти от “Демократична България ”, излиза, че градската десница е похарчила във Facebook 40% повече от “Продължаваме смяната ”.

Кампанията е фокусирана върху най-известните лица на “Демократична България ” като Христо Иванов , Елисавета Белобрадова , Антоанета Цонева и така нататък, за които са платени 38 173 евро от бюджета. Ивайло Мирчев се е рекламирал и от свое име с 20 754 евро настрана от партийните пари.
ГЕРБ от А до Я
На районния метод са заложили от обединението ГЕРБ-СДС . Хората на Бойко Борисов популяризират във Facebook тъкмо както строят автомагистрали - с голям брой подизпълнители.

Самата централа на ГЕРБ не е рекламодател във Facebook, само че всички локални структури се разпространяват по азбучен ред и делово от А до Я. Като се почне от “ГЕРБ - Благоевград ” с бюджет от 676 евро и се стигне до “ГЕРБ - Ямбол ” с 689 евро. Всички изборни региони са покрити. Индивидуални промоции имат Даниел Митов , Тома Биков и още един-двама претенденти на ГЕРБ, само че с незначителни суми.
За получените на изборите 596 456 гласа, партията на Бойко Борисов е рекламирала с по 12 евроцента на глас.
Коалицията ГЕРБ-СДС е изхарчила във Facebook общо 74 738 евро. Това не е огромен бюджет за най-богатата партия - съгласно формалните доклади, само че пък има добра възвръщаемост. За получените на изборите 596 456 гласа, партията на Бойко Борисов е рекламирала с по 12 евроцента на глас. За съпоставяне - всеки извоюван глас коства на “Продължаваме смяната ” по 21 евроцента, a на “Демократична България ” - по 1.60 евро.

Движение за права и свободи не е похарчило нито стотинка за реклама в обществената мрежа.
Социалистите не харесват Facebook
Продължава смяната и в информационната тактика на Българска социалистическа партия , която Корнелия Нинова стартира преди повече от година с радикалните смени в пресслужбата на “Позитано ”. Лидерката на Българска социалистическа партия към този момент има собствен канал в Tik Tok, само че партията е икономисала от реклами във Facebook. Отделни постове на Нинова са разпространявани с общо 2 955 евро.

Младият и упорит Явор Божанков е рекламиран за 1 798 евро. Калоян Паргов в София и Кристиан Вигенин в Пловдив и Ямбол имат с сходни суми. Основни играчи в тима на социалистите като Крум Зарков и Драгомир Стойнев или не са рекламирали при Зукърбърг, или архивът на Facebook не ги регистрира поради бюджет под 50 евро.

За всичките си претенденти Българска социалистическа партия е похарчила общо 4 871 евро, достигайки приблизително до 15 000 проявления на спонсорирана обява. За съпоставяне, дъщерята на аления енергетик Румен Овчаров - Яна Овчарова има 17 000 гледания в YouTube на песента й с Алфредо Торес “Mucho горещо “. А тя, за разлика от сестра си Теодора, даже не беше претендент за депутат.
Седем осми от 25
Партия “ ИТН ” (ИТН) също не е измежду най-щедрите във Facebook, само че е пробвала да популяризира множеството си водачи на листи. Хората на Слави Трифонов са платили 40 404 евро за реклама в обществената мрежа от август до в този момент. С част от тази сума по-активно е разпространявано изявление с Ива Митева и Любомир Каримански за ведомствената им телевизия.

Основният бюджет на Има Такъв Народ обаче като че ли е разпределян посредством референдум - еднообразно се популяризират както незнайните за необятната аудитория претенденти, по този начин и видео-сеансите на Слави Трифонов. Всички платени действия във Facebook на “Има подобен народ ” са богато украсени с логото на партията и охолно акцентират номера на бюлетината, само че гласоподавателите не са го запомнили добре, съдейки по спада в гласовете по отношение на предните избори.

Ето и задача с изискване за феновете на математиката: Как партията на високия 198 сантиметра ефирен водещ съумява да вземе 25 депутатски места с 1/3 от бюджета на “Продължаваме смяната ”, като употребява единствено Телевизия 7/8?
Затегнете коланите
Летецът изтребител Румен Радев и неговият екип не са се залетели да популяризират във Facebook, демонстрират данните. Инициативният комитет на двойката Радев-Йотова е похарчил общо 10 421 евро в обществената мрежа. Българска социалистическа партия, която и в обичайните медии поддържа Радев с половин уста, в мрежата на Зукърбърг не го е рекламирала, но никак.

Различен е казусът с проф. Анастас Герджиков . Младежката организация на ГЕРБ е похарчила 15 118 евро за реклами, само че прилична част от тях са в поддръжка на ректора. Самият предприемчив комитет на Анастас Герджиков и Невяна Митева настрана е дал 15 088 евро за реклами на двойката във Facebook.

Подкрепеният от “Демократична България ” претендент за президент Лозан Панов е опитал да разпространява облика си със 7 496 евро.

Кандидатът за президент на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ , който завоюва 11,6% на първия тур, не е рекламирал във Facebook.
За троловете и хората
В архива с рекламодатели на Facebook по време на последните парламентарни избори се намират и страници за искрено “тролене ”, или в опит да го преведем на български - за “омаскаряване ”. Няма по какъв начин да се разбере дали зад тези страници стоят политически сили, подмолни играчи или някой просто не се забавлява.

Например “Харвард майна ”, чиято профилна фотография е канадски кленов лист с лицето на Кирил Петков, са похарчили 886 евро за просташки смехории и карикатури с някогашния министър.

По-претенциозните “Zeitgeist Bulgaria ” са платили 4 236 евро на Facebook, с цел да громят всеки попаднал им длъжностен министър и понякога да хвалят Деница Сачева или Тома Биков.

Законно записаната през 2020 година в Софийски градски съд политическа партия “Бригада ” също е рекламирала в обществената мрежа на последните избори. Партията е изхарчила 2 986 евро, с цел да разпространява “вредата от имунизациите против COVID-19 ” и да обясни на българския консуматор в обществената мрежа, че Кирил Петков и Асен Василев са американски шпиони.

Дали платените суми в акцията август-ноември 2021 са помогнали на партиите, те ще си преценяват. Но рекламата във Facebook оказа помощ за две неща.

Първо - не вреди на околната среда, тъй като след нея не остава хартия или неразградим винил от билбордове. Иначе парите, дадени във Facebook, можеше да се трансфорат в хиляди дебело наслоени по стените плакати, милиони изхвърлени по улиците листовки и тонове излишен винил, който да гние милион години в някое нелегално бунище.

И второ - цифровата реклама оказва помощ на публичната среда. Колкото и рецензии да търпи Facebook за това, че не бори задоволително подправените вести, когато става въпрос за пари, мрежата на Зукърбърг е напълно транспарантна. Ако някой е рекламирал аморално или нелегално, това може да бъде забелязано от всички в рекламния списък и елементарно потвърдено в съда.

Е, би трябвало и настояща правосъдна система, само че нали в този момент ще оправят софтуера за систематизиране на делата.

*Становищата, изказани в рубриката „ Мнение “, могат да не отразяват позицията на Свободна Европа.

Топ 10 партии, обединения и кандидат-президенти съгласно рекламния им бюджет в евро за Facebook ( 15.08 - 22.11, 2021)**
ИмеРекламодателСума
Брой
1Продължаваме промянатаПродължаваме промяната1311071342Да, БългарияДа, България742332003Демократична България
Демократична България
543864294Има подобен народИма подобен народ400401575МГЕРБ - СофияГЕРБ-СДС151181866Анастас Герджиков - Наистина обединениИнициативен комитет110211147Румен РадевИнициативен комитет99711008КОДКОД8500779ГЕРБ - СофияГЕРБ-СДС82016010Лозан ПановЛозан Панов749645
** - Някои стойности може да са се трансформирали по отношение на деня на писане на публикацията (20.11.2021), защото Facebook актуализира разноските в действително време в случай че декларирани суми са надвишени или пък не са изхарчени за декларирания интервал.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР