Колкото по-малко е едно населено място и колкото по-далеч е

...
Колкото по-малко е едно населено място и колкото по-далеч е
Коментари Харесай

Жител на гръцко градче: Всичко е както поиска Атина, не се сещат за проблемите извън нея

Колкото по-малко е едно обитаемо място и колкото по-далеч е от Атина, толкоз повече отслабва резултатът от ограниченията, считат в градчето Виронеа

Гръцкото държавно управление продължава с ограничения да пробва да омекотява резултата от рецесията върху популацията в страната. С последната мярка най-уязвимите групи хора ще получат гратис дърва за огрев. Наред с това се вкарва и ограничение на растежа на цените в магазините, предава

Колкото по-малко е едно обитаемо място и колкото по-далеч е то от столицата Атина, толкоз повече отслабва резултатът от ограниченията, описват в гръцкото градче Виронеа. То се намира на 15-ина километра от българо-гръцката граница. Хората там са потънали в успокоение, само че и някакъв тип необикновен скептицизъм – за тях гръцкото държавно управление не мисли за всички.

„ Каквото и да прави, държавното управление гледа в една посока и това е Атина. Всичко се прави за Атина. Както при вас за София, тук е за Атина. Всичко е съсредоточено там, и ръководещите като че ли целят да създадат богатите още по-богати. Ние друго тук не усещаме ”, споделят в градчето.

„ Много желая да допускам, че страната прави каквото може, само че всичко е както каже Атина, както изиска Атина. Просто не се сещат за нашите проблеми, отвън Атина ”, споделя локален гражданин.

Така обобщават проблемите си хората във Виронеа. И като че ли мъчно нещо ги усмихва. Дори и въведените към този момент облекчения. Едно от тях директно визира потребителите. Цените на 51 артикули от първа нужда към този момент имат своя таван, с който са длъжни да се преценяват компаниите, които имат оборот над 90 милиона евро. Това значи, че огромните супермаркети не могат да продават селски самун, да вземем за пример, за повече от 87 евроцента, нито пък цяло сурово пиле за повече от 3 евро. Таванът на литър прясно мляко е евро и 12 цента, а на захарта 1,15 евро. Но удовлетворени няма – може би тъй като таванът няма да е непрекъснат, а ще се трансформира.

И безвъзмездни дърва за огрев дава гръцката страна. Помощта е за социално-слабите, като с цел да се обезпечат задоволително количества, държавното управление е сключило контракти с горските стопанства. И тази мярка не е с всеобщо утвърждение, като минимум подхожда на тези, на които малко не им достигнало с цел да дават отговор на изискванията за приемане на помощта.

В тежката икономическа обстановка в Северна Гърция не престават да залагат на локалните обичаи. И на полския труд.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР