Колкото и хората да се радват на собственото си отслабване,

...
Колкото и хората да се радват на собственото си отслабване,
Коментари Харесай

Изследване: Загубата на тегло може да носи риск от смърт за възрастните хора

Колкото и хората да се радват на личното си намаляване, то не постоянно е здравословно. Ново изследване демонстрира, че загубата на тегло при възрастните хора е обвързвана с ранна гибел и други отрицателни последствия.

От друга страна, наддаването на тегло не е обвързвано със смъртност, съгласно изследването, оповестено в понеделник в JAMA Network Open.

Медицинските експерти знаят, че би трябвало да се тормозят, когато възрастни хора със здравословни проблеми отслабват, само че откривателите не са разбрали изцяло въздействието на смяната в тежестта върху здрави възрастни хора, съгласно водещия създател на проучването доктор Монира Хюсеин, клиничен епидемиолог и старши теоретичен помощник по публично здраве и превантивна медицина в университета Монаш в Мелбърн, Австралия.

В изследването са изследвани близо 17 000 възрастни на възраст минимум 70 години в Австралия и повече от 2000 възрастни в Съединени американски щати, които са на възраст минимум 65 години. Всички, които са взели участие в изследването, са били претеглени по време на годишния им профилактичен обзор сред 2010 и 2014 година, съгласно изследването.

" Нашето изследване откри, че даже 5% загуба на тегло усилва риска от смъртност, изключително при по-възрастните мъже ", споделя Хюсеин.

От друга страна, увеличението на тежестта при здрави възрастни хора не демонстрира никаква връзка, добави тя.

Връзката е открита при другите начални килограми, което значи, че хората, които медицински са класифицирани като затлъстели, също са били изложени на нараснал риск при намаляване, сподели Пери Халперин, шеф по клинично хранене в здравната система на Mount Sinai. Халперин не е взела участие в изследването.

Други здравословни проблеми

Проучването е съумяло да регистрира здравословни проблеми първоначално. Изключени са хора, които са имали болести като сърдечносъдови болести, деменция, физически увреждания или хронични болести, сподели Хюсеин.

Танцувайте, градинарствайте и плувайте, с цел да имате по-добър мозък с напредването на възрастта, сочи изследване
" Изключени са и тези с неотдавнашни хоспитализации, което е значимо, защото хоспитализацията постоянно е последвана от загуба на тегло заради остри положения ", сподели Халперин в имейл.

Но изследването не е в положение да разграничи дали участващите хора са отслабнали съзнателно или несъзнателно, прибавя Хюсеин.

" Не бяха заложени въпроси за измененията в равнището на интензивност и качеството на храненето сред началното посещаване и последващите визити в границите на изследването, тъй че нямаме информация по какъв начин тези фактори може да са повлияли на резултатите ", сподели Хаперин.

Защо загубата на тегло може да бъде рискова

Загубата на тегло може да бъде рисков фактор за смъртност, тъй като може да алармира за съществени проблеми.

Загубата на тегло може да бъде сигнален знак за положения като рак и деменция и " постоянно е обвързвана с понижен вкус, повлиян от възпаления и хормони ", сподели Хюсеин.

Основни хронични здравословни положения също могат да провокират загуба на тегло при възрастните хора, като повлияят на апетита, метаболизма и питателните привички, сподели Халперин. Проблемите с подвижността и страничните резултати на медикаментите също могат да повлияят на тежестта.

Промените в тежестта могат да алармират и за проблеми в метода на живот, споделя Халперин.

" Основен фактор, способствуващ за загубата на тегло при възрастните хора, е обществената изолираност. Други терзания включват финансови ограничавания и болежка и дискомфорт ", добави тя.

При сходни изследвания е значимо да се помни, че корелацията не е причинно-следствена връзка, сподели Халперин. Загубата на тегло е обвързвана със смъртността, което значи, че тя е корелирана - само че това не значи, че загубата на тегло е предизвикала гибелта на индивида.

" Също по този начин е значимо да се каже, че противоположното не може да се екстраполира, нито да се предлага - т.е. напълняването не би понижило безусловно риска от смъртност ", сподели тя в имейл. " Както постоянно, обсъждайте измененията в тежестта си с вашия доктор или различен медицински експерт ".

Изводът е възрастните хора да наблюдават измененията в тежестта си, сподели Халперин.

" Ако виждат понижаване на цифрата на кантара (загуба на тегло) или може би панталони, които в миналото са били плътни, седят по-свободно (намалена обиколка на талията) ", добави тя, " да издигнат въпроса пред своя доктор за възможен спомагателен обзор или проучване. "

Но съветът важи и за здравната общественост, сподели тя. Лекарите и доставчиците на здравни услуги би трябвало да знаят, че измененията в тежестта изискват спомагателни проучвания.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР