Колкото една хапка, но каква хапка - чисто шоколадово удоволствие,

...
Колкото една хапка, но каква хапка - чисто шоколадово удоволствие,
Коментари Харесай

Nussecken - малка шоколадова паста с много ядки

Колкото една хапка, само че каква хапка - чисто шоколадово наслаждение, съпроводено с доста хрупкави ядки

Необходими Продукти

Блат


● брашно - 450 г бяло
● масло - 190 г стайна температура
● захар - 100 г
● яйца - 3 бр. L
● бакпулвер - 1 1/2 ч.л.
● сол - 1/2 ч.л.
● конфитюр от кайсии - 3 с.л. за покритие

пласт от ядки


● масло - 200 г
● захар - 130 г
● ванилия - 2 пакетчета
● канела - 1 ч.л.
● орехи - 200 г по - едро смлени
● бадеми - 100 г бланширани (по - едро смлени)
● кашу - 100 г солено (по - едро смляно)
● вода - 4 с.л.
● шоколад - 200 г за потапяне
● олио - 4 с.л.

Начин на подготвяне

Фурна - 160 градуса.

Квадратна форма 30/30 с падащо дъно (или да се употребява железен ограничител), покрита с хартия, тъй че да е застъпена хартията и да има и по-висок ръб на стените на формата.

За борда си изрязах ленти от хартия за печене, сложих ги, като ги залепих с малко тесто, с цел да не се движат, и захванах с телбод, по-късно деликатно отстраних хартията.

С миксер с приставката за тесто се замесва тесто от продуктите по рецептата за Nussecken. Разстила се в тавата/формата, покрита с хартията, както съм показала нагоре. Това е значимо, тъй като може да протече по време на печенето, а е и по-лесно изваждането му и да се нареже на съответните форми.

Добре е да се употребява железен ограничител за тестото с размер 30/30 см. Немския сладкиш го подготвих в квадратна форма 26/26 см, заради това че нямах толкоз огромен размер и надлежно блатът стана по-висок от показаното по рецепта.

Отгоре се изравнява с палетна къса шпатула с ъгъл и се намазва фино с мармалад. Оставя се настрани.

В тенджера се изсипва водата, маслото и захарта, на сдържан котлон. Оставя се да заври, след което се прибавя канелата, ванилията и всички ядки. Разбърква се доста хубаво. Сваля се от котлона и се оставя да се охлади, след което се разпределя върху тестото, върху мармалада. Изравнява се.

Пече се на 160 градуса за 50 мин.

Формата се изважда, отстранява се ограничителят и се оставя да се охлади, само че не напълно, с цел да може да се нареже на триъгълници. Ако изстине изцяло, ще е мъчно срязването на частите.

Разтопява се шоколадът с олиото. Всяка страна на триъгълниците се потопява в шоколад, отцеждат се и се слагат върху хартия за печене, да стегне. Охлаждат се изцяло и се прибират в кутия/стъклен буркан.

Шоколадовите пастички имат дълъг период на валидност, към 2-3 седмици, при вярно предпазване на хладно място.

Инфо: fedorscka.blogspot.com

Размера на триъгълниците е по избор. Моите части дребна шоколадова паста с доста ядки в основата си бяха с дължина 5 см. По рецепта ядките са главно от орехи и бадеми, само че реших че добавка от 100 г солено кашу ще придаде прелестен солен акцент на сладкиша и се получи доста добра композиция.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР