Колко лесно би било всеки сам да събира продуктите за

...
Колко лесно би било всеки сам да събира продуктите за
Коментари Харесай

Кога се берат гъбите

Колко елементарно би било всеки самичък да събира продуктите за изхранването си. Що се отнася до гъбите обаче, сходен опит е по-скоро рисков, в случай че човек не е осведомен радикално с характера на търсения вид.

В България годните за консумация гъби са над 200 типа, само че всекидневно от тях се събират не повече от трийсетина. Различните типове манатарки, печурки, сърнели, масловки и гълъбки, както и рижиката, булката, виолетката и патешки крайник от хилядолетия участват на трапезата ни.

Брането на гъбите е допустимо през цялата година. Дори през зимният сезон, по пъновете на широколистните дървена може да се откри плоска кладница, в случай че времето е по-меко. Най-благоприятни месеци за бране обаче си остават летните, както и влажните есенни. По това време се берат деликатесните манатарки и патешки крайник.

 Бране на гъби

Истината е, че с идването на пролетта идват и първите наслади за всеки неприкрит гъбар. Ако сте новак гъбар, е най-добре да се насочите към гъби с по-ясни белези за различаване и без отровни двойници. Ето най-известните типове и по кое време се берат:

Майска гъба – Може да бъде открита в периферията на широколистни, иглолистни и смесени гори, по поляни и пасища от края на април до края на юни. Когато е млада е полукълбовидна, а в развито положение е съвсем плоска, достигаща до 10 см в диаметър, с белезникава на цвят, охрена до кремава, със суха и кадифена кожица.

Челядинка – Бере се край пътищата, по окрайнините на горите, в затревените градини, по ливадите, равнинните места, доста постоянно всеобщо и в огромни залежи през май-юни. Дребна и белезникава, с фино пънче.

 Пачи крайник

Манатарка – Появява се измежду старите широколистни гори, както и в някои иглолистни, още през май и се бере до късна есе. Има ясно забележима мрежа от изпъкнали белезникави жилчици по повърхността на пънчето й. Ако обаче те са червени, то това е отровния тип манатарака – дяволската.

Смръчкула - Островърха или кръгла, тя се появява в ранна пролет, в алкални и глинести почви, по остарели пожарища, просветлени поляни, под храстите, по окосени ливади, върбалаци. Може да бъде открита под падналите листа. Има тъмножълт цвят, със зърнеста конструкция.

Полска печурка - Започне ли гъбарският сезон през май — юни, тя незабавно може да бъде открита край остарели торища, по пладнищата на стадата и по пасищата, към местата, където през лятото лагерува добитък. Прилича на бяла топчица, по-малка от орех, а с времето става кълбовидна.

 Пърхутка

Масловка - Расте върху почва в иглолистни гори от края на пролетта до късна есен. Тя е полусферична и може да е обагрена във всички нюанси на кафявото.

Рижика – Отново растяща върху почвата на иглолистните и смесени гори, тази гъба може да бъде открита от началото на лятото до късна есен. Тя е оранжево-червена до керемиденочервена с по-тъмни, постоянно зеленикави концентрично ситуирани пръстеновидни линии.

Брането на гъби е развой, изискващ дълбоки знания и доза нерешителност. И най-малкото подозрение би трябвало да е мотив за терзание. Добър съвет е да не се берат гъби, които са непознати.

Самото им събиране би трябвало да става с нож. Отрязват се при основата на пънчетата, защото там се намира мицелът, който образува нови плодни тела. Вече набраните се събират в подобаващи съдове с твърди стени, да вземем за пример кошници, с цел да не се притискат компактно и да не се смачкат.

Ако събирате разнообразни типове гъби, то ги слагайте в разнообразни съдове. При възможна констатация на набрана отровна гъба, то всички останали, които са били в контакт с нея в съда, наложително се изхвърлят.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР