Колко хора минават покрай строителна площадка, без да забележат присъствието

...
Колко хора минават покрай строителна площадка, без да забележат присъствието
Коментари Харесай

Какви функции изпълняват различните строителни машини?

Колко хора минават около строителна площадка, без да виждат наличието на тези солидни машини, които постоянно са жълти на цвят и се употребяват за разнообразни задания? Повечето хора също по този начин не знаят защо в действителност се употребява всяко от тези транспортни средства. За ефикасна интервенция на строителната площадка са нужни тежки машини за обработка на почвата, пренасяне на материали или полагане на пластове настилка. Без значение дали става въпрос за жилищно строителство или за солидни ремонтни действия като хидроизолация, топлоизолация или някакъв различен тип саниране на здания или просто превозването на строителни. Кои са най-типичните типове строителна техника и каква функционалност извършва всяка от тях? В идващите редове ще ви срещнем с другите типове строителна техника и тяхното приложение.
Различните типове строителна техника
Поради своите функционалности и многочислените преимущества, които оферират във връзка с продуктивността, строителните машини доминират измежду работните принадлежности на един строителен, ремонтен, разрастващ се, обект за разрушение или обект за благоустрояване.

Строителните машини са разграничени на 11 категории въз основа на тяхната роля:

Машини за уплътняване: багери, товарачи, багери-товарачи, съчленени самосвали, компактори, всички с маса ≤ 6 тона.

Добивна техника, която се придвижва поредно, като да вземем за пример лопати и багери с маса над 6 тона.

Самоходните сондажни машини са машини, които се движат поредно.

Багерите за пътни релси са образци за машини, които се движат поредно по пътни релси.

Багерите над 6 тона и колесните товарачи са движещи се товарни машини.

Булдозерите и гъсеничните товарачи над 6 тона са спомагателни движещи се приспособителни машини.

Самоходните грейдери са различни движещи се изравнителни машини.

Уплътнители и уплътнители с весло, които тежат повече от 6 тона.

Транспортно съоръжение: трактори с мощ над 100 конски сили, съчленени самосвали над 6 тона и самосвали.

Мотокарите са машини, които могат да се оправят с всевъзможни терени.

Извън производството: пренасяне, товарене и разтоварване на машина за опит или проява.

По-голямата част от тези машини са машини за земни работи, чиято съществена функционалност е да трансформират релефа на дадена земя посредством засипване или почистване.
Булдозерът е извънредно значим инструмент за строителството.
Поради своята мощ и благоприятни условия за равнене на терена, той се подрежда измежду най-съществените строителни принадлежности. Представлява мощен и огромен трактор със мощен челен нож, пред който нищо не може да устои, инсталиран върху гъсенични колела или гуми. Когато острието е спуснато, то подравнява земята, като я изстъргва, с цел да избутва материалите. Въпреки това той разрешава превозването на материали, когато е във високо състояние. Булдозерът се употребява в допълнение за срутване, обезлесяване, премахване на горния пласт на почвата и побутване на скрепери.
Bobcat или мини товарач
Този модел товарач е смален и стилен. На по-малките строителни площадки и в градските региони, експертите в строителния отрасъл го избират. Той се употребява за товарене, пренасяне и разтоварване на материали тъкмо както по-големия си другар. Въпреки това фактът, че това транспортно средство може да бъде обвързвано с разнообразни аксесоари, в това число свредел, нож, вилица, кофа или даже хидравличен чук, го прави доста адаптивен. Важно е да отбележим и ниската цена на и за мини товарачите като цяло. В резултат на това, минитоварачът бързо печели известност като строителен инструмент заради многочислените си благоприятни условия, които включват разрушение, накъсване и разнообразни задания по земни работи и изкопни работи.
Строително съоръжение и неговата функционалност: скрепер
Това е частта от оборудването, която най-добре характеризира забележителните земни работи. То разрешава извличането и превозването на насипни материали на междинни дистанции. Разполага с товарна кутия с чекмедже, която прониква в земята и я подравнява, като работи сходно на екстракционно ренде.

По-голямата част от моделите скрепери се нуждаят от помощта на булдозер за побутване при товарене. Последният обезпечава силата, нужна за добиване на материала. Освен това, би трябвало да се означи, че скреперите разрешават по-добра възвръщаемост от багерите и товарните самосвали.
Багер: инструмент за строителство, който се радва на огромно търсене
Поради своята повсеместност това е машина, без която по принцип не може да се мине на един обект за земни работи. Известен е също като хидравлична механична лопата и може да бъде разпознат по дългото си рамо, което е закрепено към кула, която може да се върти на 360 градуса. Цялата сглобка е инсталирана на шаси с релси или гуми. Използва се за пренасяне на тежки материали и е еднообразно ефикасна както за почистване, по този начин и за копаене на дупки. Може да показва какво умее и на строителна площадка. Подобно на канализацционните работи, тази машина може да се употребява за продупчване или изкопаване на траншеи.

Малките багери, известни още като минибагери или междинни багери, се употребяват на компактни обекти.
Мощен и харесван товарач
Доста харесвана част от оборудването за земни работи е товарачът. Той се движи на мощни гуми или гъсенични колела и има кофа начело, която дава опция за пренасяне на доста материал. Той се употребява при разнообразни задания, в това число почистване или засипване, обработка (товарене и разтоварване), разрушение, създаване на пътища и озеленяване.

Той се трансформира в багер-товарач, когато е прикачен към екскаватор.
Между товарача и багера се намира багер-товарачът.
Това устройство съчетава в себе си функционалностите на екскаватор и колесен товарач. Въпреки че лопатата откъм гърба е дребна и незадоволителна за потребление на огромни строителни обекти, тази приспособима машина е фантазия за търговците в строителството, когато става въпрос за понижаване на разноските.
Компактор или парен валяк
Това е типична доста тежка строителна машина, чиято функционалност е да изглажда и уплътнява дадена повърхнина, като да вземем за пример покритието на релсов път. Тя уплътнява пластовете материал посредством трептения, като им придава избрана консистенция, с помощта на един или от време на време два цилиндъра, известни като топки, които действат по едно и също време като колела. Уплътнителите с вибриращи плочи са ръчно теглени модели, които са подобаващи за пространства, недостъпни за по-големи моторизирани модели.
Грейдер
Тази машина за публично прилагане попада в категорията машини за контролиране. Всъщност грейдерът дава опция да се трансформира височината на пластовете материали, които построяват настилката или земята, с помощта на огромен нож, който може да се върти. Понякога той може да има предно острие и железни зъби (рипер) начело за прорязване на плътни повърхности.
Самосвал
Това е огромна строителна машина с транспортна функционалност. Тя може да се приспособява към всевъзможен тип терен, когато е инсталирана на гуми или гъсенични колела, а огромният ѝ потенциал ѝ разрешава да реалокира тежки товари и материали. Той е еднообразно скъп както в кариерите и мините, по този начин и на строителните площадки. Съществуват две разновидности: съчленени самосвали и твърди самосвали (оборудвани със самосвална каросерия). На строителните площадки обаче има и компактни модели (мини самосвали), които могат да се придвижват из градовете, или в тесни пространства.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР