Колко дълго време отнема храносмилането на определена храна, зависи преди

...
Колко дълго време отнема храносмилането на определена храна, зависи преди
Коментари Харесай

За колко време се обработват тестените продукти от стомаха?

Колко дълго време лишава храносмилането на избрана храна, зависи на първо място от естеството на нейните съставки. От трите макронутриента, или другояче казано от главните хранителни субстанции в природата - протеини, въглехидрати и мазнини, въглехидратите се усвояват най-бързо, до момента в който мазнините имат най-бавно разложение. Но по какъв начин се случва всичко?

Храносмилането е развой на накъсване на храната на задоволително дребни съставни елементи, тъй че питателните субстанции да могат да бъдат всмукани през чревната стена в кръвта за потребностите на живия организъм. Бързината, с която се обработват въглехидрати, протеини и мазнини, е обвързвана с химическия им състав и къде те се усвояват. Мазнините и протеините са по-сложни молекули спрямо въглехидратите, което значи, че те лишават повече време на организма, с цел да ги разгради. Също по този начин самите въглехидрати се разделят на елементарни и комплицирани. Тяхното храносмилане стартира в устата, когато вършиме първата си хапка. Вашите зъби и езикът ви стартират да разграждат храната на по-малки части, до момента в който ензимите в слюнката се грижат за това да се разпадне химически нишестето - вид комплициран въглехидрат, на по-малки съставни елементи.

След това разграждането на въглехидратите продължава в тънките вътрешности, където панкреасът секретира ензима амилаза, който в допълнение разлага нишестето в захари. Целулозата или несмилаемите растителни влакнини от храната не се въздействат от действието му. Тук простите захари са към този момент изцяло разградени и са подготвени за усвояване; а захарни единици, наречени дизахариди и олигозахариди от комплицираните въглехидрати, имат още една стъпка, която да изминат до цялостното им преправяне. На този стадий ензимите, свързани с дребните израстъци на чревната стена, наречени въси, разграждат тези захари, които към този момент може да се всмукват непосредствено в кръвния поток. Разлагането на протеина не стартира, до момента в който храната не доближи стомаха, където стомашните сокове стартират да се пробват да съборят оковите на протеините. Целта е създаването им до обособени съставни елементи, наречени аминокиселини. Този макронутриент пътува до тънките вътрешности, където храносмилането се въоръжава и с панкреатични ензими, с цел да го разгради. Аминокиселините чак тогава се всмукват в кръвния поток.

 Кифлички

Мазнините са първи по най-голяма дълготрайност на усвояването. Панкреатичният сок и най-после жлъчните киселини от работата на черния дроб приключват комплицирания развой на храносмилането им, преди да бъдат и те всмукани в кръвния поток. Скоростта на разграждане на другите типове въглехидрати е лесна за схващане. Простите захари са формирани от единични или двойни захарни единици, които бързо се раздробяват на дребни съставни елементи. Сложните въглехидрати под формата на нишесте са построени от дълги вериги от захарни единици. Това отнеме повече време, с цел да се разпаднат. Фибрите не се разграждат. Те минават през храносмилателната система, подтикват перисталтиката на дебелото черво и се отделят в изпражненията.

Например, пастата и макаронените тестени произведения са формирани най-вече от въглехидрати с някакво наличие на протеини в тях и постоянно наличие на тип лой. Важно е да се вземе поради и типът на тези въглехидрати, когато желаеме да разберем какво време ще отнеме на организма ни, с цел да ги разгради. Когато макаронените тестени произведения са направени от бяло рафинирано брашно, това значи, че в крайния артикул няма задоволително растителни фибри, отстранени по време на обработката и приемането на бели брашна. Хранителните влакнини забавят храносмилането, а без тях въглехидратите се усвояват и всмукват в кръвта доста бързо.

 Тестени храни

Пълнозърнестите тестени произведения от пшеница, кафяв ориз или киноа, въпреки това, са запазили своите потребни фибри и се смилят за доста по-дълъг интервал. Допълнителният банкет на храна като сосове, зехтин, подправки или съставен елемент от месо може да повлияе на времето за асимилиране. Ако вашата паста е била щедро залята със сос с високо наличие на мазнини, да вземем за пример, то тогава те ще забавят доста храносмилането ви.

Не е без значение и размерът на погълнатото количество от съответния артикул – колкото повече сте похапнали, толкоз повече ще се удължи процесът на разграждане на веществата.

Според уеб страницата на университета в Колорадо времето, което се изисква за довеждане докрай на процеса по храносмилане, може да се разграничава доста сред обособените човеци. Разнообразието от фактори, които му въздействат, прави невероятно да се фиксира несъмнено време за усвояването на тестени произведения. Въпреки това могат да бъдат направени някои заключения. При възрастни без здравословни проблеми междинните стойности на прекосяване на храната от устата до цялостното ѝ разграждане е към 24 до 72 часа.

 Пълнозърнести храни

Ако изядем общоприета порция паста, забъркана с бяло брашно, която се равнява на 1/2 чаена чаша и която е подправена със сос с ниско наличие на мазнини, можем да чакаме, че нужното време за цялостното ѝ асимилиране ще допира ниската стойност на тази канара. Макаронени произведения с хранителни влакнини, съпроводени в ястието с други артикули с по-силно наличие на мазнини и протеини, ще усили времето на храносмилането до горната граница.

Като въглехидратна храна макаронените произведения имат способността да покачат кръвната ни захар. Бързото им мелене и попиване е това, което дефинира доколко ще съществува този резултат. Гликемичният показател е инструмент, употребен за премерване на това какъв брой бързо въглехидратите се разграждат и по какъв начин се отразява това върху кръвната ни захар. Колкото по-висока е цифрата, толкоз по-бързо те се усвояват и е по-вероятно да изпитаме съмнения в енергийния си тонус, както и да се сблъскаме с други отрицателни резултати на скока на равнището на кръвната захар.

От друга страна, овесената каша, пълнозърнестият самун, някои тестени произведения и кафявият ориз са посочени като вкусни образци за артикули, съдържащи комплицирани въглехидрати. Те се смилат по-бавно от простите въглехидрати, намиращи се в торти, бисквити, сладки питиета, кифли, понички и банички, да вземем за пример. Така наречените диетични фибри са формирани от комплицирани въглехидрати и се разграждат най-трудно.

 Макарони

Въглехидратите са главен източник на сила за организма, тъй че е значимо да са добре застъпени в ежедневната ни диета. Колкото по-голямата част от калориите ни идват от комплицираните въглехидрати, толкоз по-здрави и красиви ще бъдем. Освен плодовете и млякото простите въглехидрати постоянно се срещат в храни без доста огромна хранителна стойност. Ако те са щедро съпроводени от мазнини при готвенето им, то тогава ще забавим само усвояването им, само че няма да имаме доста хранителни изгоди. Простите въглехидратни артикули са най-бързо разградими и се всмукват за малко време, като по този начин обезпечават единствено краткосрочно възприятие на сила.

Сложните въглехидрати като пълнозърнестите тестени произведения обезпечават сила на организма за по-дълъг интервал. Те също по този начин ни доставят с диетични фибри, с цел да запазим храносмилателната си система в отлична форма.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР