Колите от най-ниската екокатегория няма да мога да влизат в

...
Колите от най-ниската екокатегория няма да мога да влизат в
Коментари Харесай

От 1 декември центърът на София е забранен за най-замърсяващите коли

Колите от най-ниската екокатегория няма да мога да влизат в центъра на София от 1 декември. Забраната важи до 29 февруари 2024 година Целта е да се понижи замърсяването на въздуха в София през зимата.

Забраната за влизането на замърсяващи коли беше призната през декември предходната година, само че не влезе в действие незабавно. Сега отсрочване няма да има, само че нарушителите няма да бъдат глобявани незабавно, обясниха от Столичната община.

Според наредбата за така наречен нискоемисионни зони санкциите за нарушаване на разпоредбите са от 50 до 500 лв. за първо нарушаване. Заради неналичието на разяснителна акция, както и тъй като системите за автоматизиран надзор на зоната не са напълно подготвени при в началото нарушаване водачите единствено ще бъдат предупреждавани, че са направили нарушаване. Ако повторно бъдат хванати в нарушаване, към този момент ще бъдат глобени.

Основанието за отлагането на глобите е, че става въпрос за несериозно нарушаване.

Още по време на предизборната акция от " Продължаваме промяната - Демократична България " и " Спаси София " обясниха, че ще отсрочат глобите за нарушаване на възбраната за замърсяващи коли в центъра.

Къде е неразрешено

 Къде е нискоемисионната зона в София
Тази година възбраната за прекосяване със замърсяващи кои важи за така наречен дребен кръг, който обгръща зоната сред бул. " Васил Левски ", бул. " Патриарх Евтимий ", бул. " Ген. Скобелев ", ул. " Опълченска " и бул. " Сливница ".

Къде е нискоемисионната зона в София

До 1 декември на входовете на зоната ще бъдат сложени знаци, които да указват новите правила. Контролът би трябвало да става посредством камерите на общината, които към този момент били пригодени за това. Все още обаче имало работа по софтуера за автоматизираното налагане на наказания.

През идващите години периметърът на нискоемисионната зона би трябвало да се уголемява. Забраната пък би трябвало да обгръща коли и от други екокатегории.

За кои коли е неразрешено

 За кои коли ще е неразрешено да влизат в центъра на София
Според разпоредба на общината тази година прекосяването през центъра ще е неразрешено за коли от I екокатегория. Тя е маркирана на стикера, който водачите получават при годишния механически обзор. Именно него ще засичат и камерите за надзор на възбраната.

За кои коли ще е неразрешено да влизат в центъра на София

В първа екокатегория влизат коли на бензин с дата на първата им регистрация е преди 1 януари 1996 година И такива на дизел с първа регистрация преди 1 януари 2002 година

Изключения

Изключения от възбраната се позволяват за притежателите на коли, които живеят в границите на нискоемисионната зона. Ако те имат стикер за платено паркиране, няма потребност да подхващат други дейности, с цел да могат да влизат в центъра. Ако обаче нямат подобен, би трябвало да подадат заявление до Центъра за градска подвижност, с цел да бъдат изключени от възбраните.

Същото би трябвало да създадат и хората с увреждания, без значение в коя част на града живеят. Те ще могат да минават през центъра даже и колите им да са от най-замърсяващата категория. Могат да записват до 2 автомобила, които да са изключени от възбраните.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР