Количеството пластмасови отпадъци в световните океани се е увеличило безпрецедентно“

...
Количеството пластмасови отпадъци в световните океани се е увеличило безпрецедентно“
Коментари Харесай

Три пъти повече пластмаса в океаните до 2040 г., ако не бъдат взети мерки

Количеството пластмасови боклуци в международните океани се е нараснало „ невиждано “ доста от 2005 година и е допустимо да се утрои до 2040 година, в случай че не бъдат взети ограничения, предизвестява американска организация, представена от Ройтерс.

В океаните са плавали почти 171 трилиона пластмасови частици до 2019 година, демонстрира проучване на института „ 5 Gyres “ – американска организация, чиято цел е намаляването на замърсяването в океаните.

Замърсяването на солените водни басейни с пластмаса може да се усили 2,6 пъти до 2040 година, в случай че не бъдат въведени наложителни световни политики, предвиждат експертите.

Разгледани са данни за повърхностното замърсяване от 1979 до 2019 година, взети от 11 777 проучвателен станции в шест морски района.

„ Открихме тревожна наклонност на експоненциално повишаване на пластмасата в международния океан от началото на хилядолетието ", споделя Маркъс Ериксън, съосновател на „ 5 Gyres ". „ Необходим е мощен правно обвързващ световен контракт на Организация на обединените нации за замърсяването с пластмаса, който да спре казуса при източника ".

Микропластмасата е изключително рискова, тъй като освен замърсява водата, само че и поврежда вътрешните органи на морските животни, които я бъркат с храна.

Изследването демонстрира, че равнището на замърсяване с пластмаса в океаните до момента е било подценявано, споделиха специалисти.

„ Стойностите, посочени в новото проучване, са шокиращи “, сподели Пол Харви – академик и специалист по пластмаса от австралийската консултантска компания „ Екологични научни решения “, ангажирана с намаляването на замърсяването.

ООН стартира договаряния за съглашение за намиране на решение на замърсяването с пластмаса в Уругвай през ноември. Целта е да се сътвори юридически задължаващ контракт до края на идната година.

Екологичната организация „ Грийнпийс “ съобщи, че в случай че не се вкара подобен интернационален контракт, производството на пластмаса може да се удвои до 10 - 15 години, а да се утрои – до 2050 година

Друго интернационално съглашение беше контрактувано в неделя за отбрана на биоразнообразието в намерено море.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР