Коледните празници са натоварен период за много шофьори от гледна

...
Коледните празници са натоварен период за много шофьори от гледна
Коментари Харесай

Ако си шофьор прочети! Още утре, когато се качиш на колата погледни това!


Коледните празници са претрупан интервал за доста водачи от позиция на пътуванията. Преди да тръгнете на път, изключително зимата, убедете се, че гумите ви са в положително положение, написа obekti.bg.

Водачите би трябвало да са сигурни, че гумите на автомобила дават отговор съответно на метеорологичната конюнктура. Следват няколко съвета от Nokian Tyres, които може и да ви изненадат.
 

Зимните гуми имат потребност от повече налягане

Автомобилните гуми последователно изпускат въздуха, което изисква от време на време напомпване. Налягането им изисква особено внимание през зимните месеци. Автомобилните производители предлагат несъмнено налягане, само че неведнъж не отбелязват потребността от по-високо налягане през зимата. „ Температурните вариации се отразяват на налягането в гумите. Спад от 10 градуса намалява налягането в гумите с 0,1 бара. Именно заради тази причина предлагаме да помпате гумите през зимата с 0,2 бара над предложеното от производителя, “ поучава Мати Мори, управител техническо обслужване на клиенти в Nokian Tyres. Мори също по този начин предлага да ревизираме налягането в гумите, когато те са студени, защото при придвижване те постоянно демонстрират по-високо налягане. Правилното налягане в гумите има голямо въздействие върху държанието на автомобила и износването на гумите. Ниското налягане в гумите понижава сигурността като усилва спирачната отдалеченост и утежнява държанието в завоите, а гумата става по-лесна за продупчване. Не забравяйте и поддръжката на аварийна гума – бъдете сигурни, че в случай че ви се наложи да я употребявате, тя е в оптимална кондиция и с вярно налягане.

Дълбочината на протектора демонстрира положението на гумите

Гумите, сложени на другите оси, ще се износват с друг интензитет. Въпреки това можете да изравните износването чрез въртене на гумите сред осите. Обикновено прекосяването на гумите начело обратно и назад един път на сезон е задоволително. Незавъртането на гумите най-вероятно ще докара до неравномерно изхабен комплект гуми - 2 положителни гуми и 2 износени. Никога не трябва да позволявате разликата в дълбочината на протектора да надвишава 2 мм сред другите оси. „ Комплект гуми, който е в положително положение и отмерено изхабен, постоянно ще обезпечава най-хубаво държание. Въпреки това, в случай че една двойка гуми е доста по-износена от другата, би трябвало да преместите по-добрите на задния мост за повече сигурност. Осигуряването на положително сцепление на задните колела с повърхността на пътя ще помогне да предотвратите най-опасният сюжет, при който задната ос губи сцепление с пътя и колата стартира да се пързаля, " изяснява Мори.   Можете да следите износването на гумите си посредством премерване на дълбочината на протектора. За сигурност тя би трябвало да е най-малко четири милиметра. След като дълбочината на протектора падне под това равнище и шарката на протектора е явно износена, гумата ще стартира да губи сцеплението. Износените гуми са хлъзгави. На кишави зимни пътища да вземем за пример тези гуми не се врязват в кишата, а стоят над нея и каналите не могат да изпомпват водата и кишата сред пътя и гумата, което прави колата мъчно управляема и рискова. Същото се случва по време на аквапланинг. Колата става сложна да се управлява и това усилва риска от излизане от пътя. „ Добрата гума с задоволително сцепление ще се подчини на командите на лидера и даже ще поправя грешките при ръководството. Шофирането е елементарно, когато гумата се държи разумно и можете да усетите границите на сцеплението, " споделя Мори.
 

Когато колата е натоварена

Когато товарите колата си, би трябвало да поставите най-тежките товари в долната част и да закрепите или да поддържате всички насипни предмети, тъй че те да не излетят при ненадейно прекъсване. По-голямата маса изисква повече сила; затова, когато шофирате в завой или върху хлъзгави повърхности, би трябвало да имате поради, че изцяло претрупан автомобил стопира и се ръководи по-трудно от празния. „ Уверете се, че течността за миене на предното стъкло е устойчива на заледяване и не забравяйте да носите със себе си отразяваща жилетка, фенерче и топло облекло при положение, че останете на пътя. Отделете задоволително време за път, вземете лека закуска с вас, понякога правете почивки и поддържайте празничния дух. Това са най-хубавите препоръки за коледния трафик, " обобщава Мори./ Блиц
 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР