Колбасите са нормална част от менюто на всеядния човек, но

...
Колбасите са нормална част от менюто на всеядния човек, но
Коментари Харесай

Толкова ли са вредни колбасите?

Колбасите са естествена част от менюто на всеядния човек, само че все по-често се приказва за вредите от тяхната консумация.

Основателни ли са терзанията? Има ли „ здравословни “ месни артикули?

Как се усилва рискът според от количествата? На всички тези въпроси ще се опитаме да отговорим в актуалната публикация.

Червеното и птичето месо са отличен източник на протеин, витамини от В-групата, желязо и цинк. За страдание, когато бъдат модифицирани във тип на салами, те в действителност могат да усилят риска от рак. И по-специално – от рак на дебелото черво.

Една от водещите организации за проучване на рака в Съединени американски щати – American Institute for Cancer Research, е открила че даже 15 грама салами дневно (еквивалентът на парче шунка) покачват риска от колоректален рак с 4%. А множеството хора не се задоволяват с сходни количества. По-типичният сюжет, при който ядем 50 грама модифицирано месо на ден, се свързва с цели 18% повишен риск.

За съпоставяне, непреработеното алено месо към момента не е потвърден извършител на рак.

Някои проучвания откриват връзка с рак на дебелото черво при дневна консумация, надвишаваща 100 грама. Затова и общоприетата рекомендация на здравните управляващи по света е за „ ограничение “ на аленото месо и „ отбягване “ на саламите.

Откъслечни данни сочат, че приемът на модифицирани меса се свързва и с рак на стомаха. Наскорошно изследване пък открива, че дамите, които ядат най-вече салами, са нараснал риск от рак на гърдата.

Когато приказваме за „ модифицирани “ меса, имаме поради всевъзможен тип месо – свинско, пилешко, говеждо, агнешко и други, което е било осолено, опушено, консервирано, изсушено, ферментирало.

Всички тези типове обработка се ползват с няколко съществени цели:

- реализиране на по-добър вкус;
- опазване и възстановяване на вида;
- по-добра микробиологична безопасност;
- по-дълга трайността на продукта.

В категорията попадат все обичани храни като кренвирши, шунка, бекон, пастърма, колбас, луканка, суджук, сушеница и други салами, както и някои месни консерви.

Повечето от тези произведения са с висока централизация на сол и наситени мазнини, макар че все по-често попадаме и на диетични разновидности.

Консервирането им се реализира благодарение на натриев нитрит, който придава на продуктите вкусен розово-червеникав цвят и характерен усет. Към него от време на време се прибавя и млечна киселина, играеща ролята на регулатор на киселинността. В предишното са се употребявали най-много нитрати под формата на селитра.

Нитратите и нитритите играят незаменима роля в месопреработвателната промишленост и хранителната сигурност, защото те предотвратяват развиването и растежа на Clostridium botulinum – бактерията, извършител на ботулизъм.

Но в композиция с останалите съставки в месата, включително сол и желязо, те могат да доведат до образуването на канцерогенни съединения в човешкото тяло.

Знаете, че в зеленчуците също има нитрати, само че науката не открива връзка сред високия банкет на зеленчуци и рак. Дори в противен случай.

За разлика от месото, растенията са богати на хранителни влакнини и фитохимикали, които могат да имат предпазващ резултат.

Вероятно към този момент сте попадали на салами, чиито етикети носят послания за „ естественост “, „ непорочност “, „ био “, „ еко “ и така нататък

Тази тактичност може да остави потребителя с усещането, че продуктите са създадени без нитрити и нитрати. Особено в случай че на тях категорично написа, че са „ без изкуствени консерванти “.

Съветваме ви да зачетете в дребния шрифт на гърба им, където най-вероятно ще откриете видимо почтени съставки като ароматизант или сок от целина или цвекло.

А това са едни от най-концентрираните източници на нитрати в природата. Без тях и „ без изкуствени консерванти “ продуктът не би бил безвреден за човешка консумация.

Въпреки здравословния си ореол, тези салами внасят в човешкия организъм безусловно същото съединяване, което попада в тялото ви от салами, на които написа нитратна сол или Е251.

Няма гаранция, че ядейки „ естествен “, „ чист “ или „ био “ артикул, вие се храните по-здравословно и намалявате своя риск.

За нас саламите са от най-великите кулинарни изобретения.

И имаме вяра, че има рационални способи, по които те могат да останат в менюто ни.

„ По-малки порции “ и „ по-рядка консумация “ несъмнено ви звучат като голяма жертва, само че ние избираме да гледаме на тях като на опция да се храним с по-качествени салами, с повече наслаждение.

Ако непременно държите да минимизирате риска си, просто избягвайте тези артикули. Независимо от обещанията, които ви дават опаковките им.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР