Кои са 7-те архитектурни емблеми на социализма? Публикуваме прелюбопитен материал

...
Кои са 7-те архитектурни емблеми на социализма? Публикуваме прелюбопитен материал
Коментари Харесай

Архитектурните шедьоври строени по времето на соца, които днес са емблема на онова време

Кои са 7-те архитектурни емблеми на социализма? Публикуваме прелюбопитен материал по тематиката на сътрудниците от socbg.com

1. Партийният дом в София

Партийният дом в София е основната постройка, седалището на Централен комитет на Българска комунистическа партия през интервала на Народна република България. Партийният дом е построен по план на колектив с началник арх. Пецо Златев. Строежът продължава 6 години и дефинитивно е приключен през 1954 година Сградата се простира на към 40 000 кв. м застроена повърхност. Проектирана е в неокласицистичен жанр с очебийно триумфално-тържествен и колосален темперамент, знаменуващ и величаещ ролята на Българска комунистическа партия в ръководството на страната.

Партийният дом е издигнат на емблематично място в столицата, в пространството към Царския замък, употребявано като централен градски площад. При строителните действия при започване на 1950-те год. са разрушени няколко здания, потърпевши при бомбардировките на София (1943-1944) – на съществувалото през 1930-те и 1940-те години осигурително сдружение „ Балканъ “ и на хотел „ Юнион палас “.





2. Мазволеят на Георги Димитров

Мавзолеят на Георги Димитров е пантеон в центъра на София, издигнат през 1949 година, с цел да съхранява балсамираното тяло на комунистическия началник Георги Димитров. Изграждането на мавзолея стартира незабавно след гибелта на Георги Димитров. Построен е за рекордния период от 6 дни, през което време тялото на Георги Димитров е превозено от Съюз на съветските социалистически републики до София.

Мавзолеят става център на тоталитарния фетиш към Георги Димитров като „ водач и преподавател на българския народ “ и част от държавния парад в Народна република България през интервала 1949-1989 година Тук, по протокол, задграничните делегации поставят венци при посещаване в страната, а партийно-държавното управление от трибуната му приема манифестациите и парадите на формалните празници.



3. Дворецът на културата и спорта във Варна

Дворецът на културата и спорта във Варна e многоцелеви комплекс за конгресни, културни и спортни действия. Изграден е на мястото на огромен колодрум. Неговото строителство трае две години – стартира на 28 октомври 1966 година. Откриването е на 6 септември 1968 година.







4. Чинията на Бузлуджа

Решение за създаване на Дом-паметник на партията се взима от Секретариата на Централен комитет на Българска комунистическа партия на 11 март 1971. Строежът му стартира през 1974 година и се финансира с дарения на стойност 14 186 000 лева Дом-паметникът е открит на 23 август 1981 година

В градежа вземат участие тогавашните строителни войски и доброволци-бригадири. Ръководител на грандиозния обект е командирът на старозагорската строителна дивизия военачалник Делчо Делчев, а създател на архитектурния план е Георги Стоилов. Сградата има образна аналогия със постройка проектирана към 1955 год. от Франк Лойд Райт на гръцка православна черква в Уисконсин, Съединени американски щати
Дом-паметникът се състои от куполна зала и 70-метров стълб. На върха на пилона са инсталирани 2 петолъчки с височина 12 m. Тържествената зала е с диаметър 42 m и височина 14,5 m и е декорирана с мозайки с обща повърхност от 550 m². Мозайките пресъздават битките на Българска комунистическа партия и построяването на социалистическо общество. В коридора към залата има 14 композиции, които отразяват мирния труд. Художественото оформление на паметника лишава 18 месеца и в него взимат присъединяване над 60 създатели, сред които Димитър Киров, Величко Минеков и Валентин Старчев. 3-те стълбища в дома са украсени с композиции от бяло кристално стъкло, направени от чешкия ваятел Станислав Либенски.







5. Панорамата в Плевен

Панорамата „ Плевенска епопея 1877 година “ е музей в Плевен, издигнат в чест на 100-годишнината от Освобождението на България от османско робство. Изграден е в региона на „ Скобелевия парк “, директно до редута „ Кованлък “, където по време на 3-та офанзива от Обсадата на Плевен се водят едни от най-тежките сражения. Автори на плана са архитектите Иво Петров и Пламена Цачева, дружно с проектантски екип от 14 души. Тържественото му разкриване е на 10 декември 1977 година, в деня на стогодишнината от освобождението на Плевен.



7. НДК

Националният замък на културата, или както е прочут в резюме НДК (с название до 1990 година Народен замък на културата „ Людмила Живкова “ на името на Людмила Живкова, която дава концепцията за основаването му, е най-големият конгресен център в Югоизточна Европа Строежът на НДК е част от самодейностите за отбелязването през 1981 година на 1300 години от основаването на българската страна. Построен е за извънредно малко време – 3 години. Първата копка е направена на 25 май 1978 година. Последният трети стадий в построяването на НДК приключва в края на 1985 година.
Архитектурният план на главната постройка е дело на колектив с началник арх. Александър Баров, а оформлението на околното пространство е построено по концепция на колектив, отпред с арх. Атанас Агура. Главен архитект на парка към НДК е инж. Валентина Атанасова.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР