Когато заговорим за изчерпване на земни ресурси, най-често си представяме

...
Когато заговорим за изчерпване на земни ресурси, най-често си представяме
Коментари Харесай

Пясъкът ни свършва

Когато заговорим за привършване на земни запаси, най-често си представяме вода, нефт или някое друго потребно изкопаемо. Но в никакъв случай не се сещаме за пясъка, който се оказва, че също е намалял фрапантно през последните десетилетия.

90% от международните плажове са се смалили със приблизително 40 метра от 2008 година насам, написа Business Insider.

В същото време цената на пясъка се е нараснала петкратно за последните 30 години.

Причината е главно в стремглавото строителство, което се случва през последните години в Азия, а, както знаем, пясъкът е съществена съставна част на бетона.

 Снимка 375878

За построяването на болница или жилищна постройка са нужни над 3000 тона. За големите хотели и небостъргачите ни е боязън и да си помисляме.

Само за интервала 2011-2013 година в Китай се е излял повече бетон, в сравнение с в Съединени американски щати са съумели да оползотворят за целия ХХ век. Нека помислим за секунда над това.

Най-застрашени са реките, защото пясъкът там е най-хубав и най-лесен за събиране.

 Снимка 375879

Средното ползване на пясък в международен мащаб е към 50 милиарда тона на година, а всички реки на планетата създават по-малко от половината на това.

Експертите са на мнение, че до края на този век 70% от калифорнийските плажове да вземем за пример ще изчезнат тотално, само че последствията ще са също толкоз трагични и в други елементи на света.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР