Когато взривът от изригването на Везувий достига Херкулан през 79

...
Когато взривът от изригването на Везувий достига Херкулан през 79
Коментари Харесай

Изкуственият интелект разкрива тайните на овъглените свитъци от Херкулан

Когато гърмежът от изригването на Везувий доближава Херкулан през 79 година от н.е., той изгаря съвсем напълно стотици антични свитъци в библиотеката на първокласна вила, погребвайки римския град под пепелта, написа „ Гардиън “.

Researchers use AI to read word on ancient scroll burned by Vesuvius via
— Roman History (@romanhistory1)
Изглежда, че бедствието е унищожило свитъците вечно, само че близо 2000 години по-късно откриватели са извлекли първата дума от един от текстовете, като са употребявали изкуствен интелект, с цел да разкрият тайните на деликатните, овъглени остатъци.

Откритието беше обявено от професор Брент Сийлс, компютърен академик от университета в Кентъки, стартирал с сътрудниците си план „ Везувий “ през март. Това форсира разчитането на текстовете. Подкрепено от вложители от Силициевата котловина, предизвикването предлага парични награди на откривателите, в случай че извлекат четливи думи от карбонизираните свитъци .



" Това е първият възобновен текст от един от тези навити, непокътнати свитъци ", споделя Стивън Парсънс, щатен откривател в самодейността за цифрово възобновяване в университета. Оттогава откривателите са разкрили още букви от античния свитък.

По темата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР