Когато войната избухна в Украйна, ръководителката на латвийската модна камара

...
Когато войната избухна в Украйна, ръководителката на латвийската модна камара
Коментари Харесай

Латвийските съседи на Русия се подготвят за война

Когато войната избухна в Украйна, ръководителката на латвийската фешън камара Дита Даноса не се поколеба да стане запаснячка и да смени нормално стилните си облекла с военна униформа. „ Наистина почувствах, че не мога да бъда пасивна и просто да виждам телевизия “, сподели 49-годишната пред Агенция Франс Прес на военния полигон Мезайне в западна Латвия. „ Така че взех решение, да, Националната армия е мястото за мен ”.

Откакто съветските сили нахлуха в Украйна през февруари, балтийските страни като Латвия, която граничи с Русия, са разтревожени какво може да направи Москва по-нататък. Този боязън докара до четирикратно нарастване на доброволците като Даноса. „ Когато войната стартира, всички европейски полезности бяха застрашени “, сподели Даноса, прекъсвайки тишината сред изстрелите на два патрона. Докато участието на Латвия в Европейски Съюз и НАТО я успокоява, Даноса споделя, че се усеща застрашена, „ тъй като съветската експанзия е непредсказуема и не знаем какво може да се случи “. Облечена в цялостно бойна униформа, в това число колан за пълнители, тя напомни, че Латвия има " история на окупация ". Бившата руска република възвърна независимостта си през 1991 година. Местоположението на Мезайн е алегорично. По време на Студената война тук се намираше радарната станция Скрунда-1, чиито две огромни съоръжения трябваше да предизвестяват руската Червена войска при положение на ракетна офанзива от Запада. Сега регионът се употребява, наред с други неща, за образование на доброволци.

4000 поръчки

Създадена през 1991 година, националната армия е най-големият съставен елемент от въоръжените сили в страната с население от 1,85 милиона души. Съставена от към 9600 доброволци, тя е разграничена на четири бригади. Междувременно националната войска има към 6000 професионални бойци. Главнокомандващият армията Егилс Лесчинскис приветства „ огромното нарастване “ на доброволците и сподели, че по-малко хора отпадат. Той добави, че са получили към 4000 молби от началото на 2022 година по отношение на към 1000 приблизително всяка година. Около 20 % от доброволците тази година са дами. Доброволците вземат участие в 21-дневно главно образование, нормално разпределено в седем уикенда, след което са подготвени да служат, когато бъдат извикани.

В една от последните съботи към 30 доброволци, въоръжени с пушки в камуфлажни дрехи, чакаха в цялостно безмълвие в края на гъста гора. Единственото им другарство, до момента в който се подготвяха да нападат ескорт, беше посредством жестове с ръце или дърпане на тел. Когато автомобилът дойде, мощната пукотевица беше оглушителна. Няколко секунди по-късно клаксон на кола прониза въздуха. Шофьорът, с глава против кормилото, изглеждаше мъртъв.

" Защита на нашите близки "

Обучението включва „ всичко от обикновено оцеляване до схващане какво е война “, сподели новобранецът Рудолфс Аболтинс. „ Как да вземете оръжие или даже по какъв начин да се визиите или да говорите с хората, по какъв начин да се включите в непредвидени обстановки в обществото, както и в борба “, добави той. Подобно на Даноса, той се причислява към армията след съветското навлизане в Украйна. Макар да не усещаше непосредствена опасност за Латвия, " зверствата " в Украйна значат, че " това, което върша сега, може да има значение в бъдеще. Много от нас имат пацифистки пристрастености. Взехме оръжие и започнахме да се учим да стреляме, тъй като желаеме да можем да защитим нашите близки “, сподели той пред Агенция Франс Прес.

След главно образование той ще взе участие в профилиран курс за възстановяване на връзката сред цивилни и военни. Други, които желаят, могат също да се специализират в области като противотанкова война, здравна помощ или да се образоват да станат снайперисти. „ Съпругата ми сподели, че най-малко един член на фамилията би трябвало да се причисли и да получи някои съществени умения “, сподели 35-годишният бизнесмен и татко на две деца Юрис Кукулис. „ Така че, в случай че нещо се случи, знаем какво да вършим. /БГНЕС, АФП
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР