Когато варите месо, не трябва да отваряте капака, след като

...
Когато варите месо, не трябва да отваряте капака, след като
Коментари Харесай

Тънкости при приготвянето на месо

Когато варите месо, не би трябвало да отваряте капака, откакто изключите котлона. Оставете месото под похлупак още десетина минути.

След това извадете месото и компактно го увийте във фолио, в случай че би трябвало да го съхранявате, или незабавно го сервирайте, като го нарежете на части и го напръскате с малко от горещия бульон, с цел да не съхне.

За да стане месото по-меко и вкусно, при варенето прибавете две чаени лъжички горчица на кг месо. Така бульонът ще бъде по-вкусен и кондензиран. Миризмата и усетът на горчицата изчезват след четиридесет минути варене. Бульонът става малко мъждив от горчицата, само че много по-вкусен.

Месото, което се готви със сос, би трябвало да се вари с костите в малко вода. Месото се поставя във вряща подсолена вода и в средата на варенето се прибавят почистените зеленчуци.

Готовото месо се отделя от костите и се нарязва на порции. С помощта на бульона се подготвя сос, като се употребява запържено брашно или сметана.

 Готвене

Пърженето на месото става бързо, в отворен съд, на междинен огън. Месото се поставя в сгорещена лой. При досег с дъното на съда се образува коричка, а с цел да е по-вкусна, месото би трябвало да се потопи в брашно или галета преди пърженето.

Коричката защищава месото от загуба на потребните му сокове и от проникването на прекомерно доста лой. Когато се образува коричка от едната страна, обърнете месото от другата страна.

Не слагайте прекомерно доста месо в тигана, защото парата, която се отделя при пърженето, затруднява образуването на златиста коричка по повърхността на цялото месо.

Месото, предопределено за пържене, би трябвало да е с високо качество, без ципи и сухожилия. Месото се пържи на части, нарязани косо на влакната. Те би трябвало да са начукани преди пържене.

За да е по-вкусно пърженото месо, преди пърженето би трябвало да се маринова. Поръсете го с черен пипер и го намажете с чесън, а по-късно го залейте с малко олио. Не го солете, защото солта провокира обособяване на сок.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР