Когато тиквите узреят и се появят по пазарите, значи че

...
Когато тиквите узреят и се появят по пазарите, значи че
Коментари Харесай

В деня на тиквата: Есенно изкушение с невероятни здравословни ползи

Когато тиквите узреят и се появят по пазарите, значи че зимата доближава с цялостна мощ и би трябвало да се погрижим за витаминния ресурс на организма си. Малко преди Хелоуин, на 26 октомври означаваме деня на тиквата. Затова дано поговорим за какво е значимо тази есенна храна да участва в менюто ни и даже да запазите някоя друга тиква в килера за зимата.

Тиквата е извънредно богата на витамини и има прелестен усет. Съдържа витамините А и Е, които интензивно се борят с бръчките, а витамин К, който се съдържа единствено в тиквата, оказва помощ при кръвосъсирването.

Редкият витамин Т, който тиквата съдържа също, улеснява смилането на тежката храна, предотвратява затлъстяване. В тиквата се съдържа желязо, което оказва помощ при анемия, както и пектинови субстанции, които извеждат токсините от организма и понижават равнището на нездравословния холестерол.

Витамин D, съдържащ се в тиквата, защищава от рахит, форсира растежа. Затова се предлага от лекарите потреблението на тиква от деца в ранна възраст.

Тиквата съдържа огромно количество бетакаротин, който е извънредно потребен за зрението. Витамин С, съдържащ се в тиквата, укрепва имунната система, защищава от простуда и грип.

Освен на витамини тиквата е и извънредно богата на целулоза. Тя защищава от редица съществени болести.

Тиквените семки пък съдържат цинк. Шепа тиквени семки усъвършенства настроението. Освен това оказват помощ и при премахването на глисти. Борят се с високата температура и оказват помощ при бодърствуване.

 Ден на тиквата

Благодарение на биологично дейните субстанции в нея спомага за възобновяването на антиоксидантната функционалност на черния дроб. Препоръчва се банкет на половин чаша свеж сок от тиква дневно за възстановяване на стомашно-чревния тракт. Той оказва помощ при камъни в бъбреците и пикочния мехур, покачва равнището на хемоглобин в кръвта.

Благодарение на високото наличие на ненаситени мазнини, растителни белтъчини и минерали в тиквеното олио то става част от здравословното хранене на всеки човек.

Както всички останали плодове или зеленчуци, и тиквата си има своите негативни въздействия. Например, прясно изцеденият сок и суровата тиква могат да бъдат рискови за хората, които страдат от гастрит, язва на стомаха и на дванадесетопръстника, както и за страдащите от диабет.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР