Когато тествахме Skoda Fabia, за пореден път стигнахме до извода,

...
Когато тествахме Skoda Fabia, за пореден път стигнахме до извода,
Коментари Харесай

Тест и БГ цени на новата Skoda Fabia

Когато тествахме Skoda Fabia, за следващ път стигнахме до извода, че дребните коли към този момент напълно не са дребни, нито пък са маломощни. Въпреки трицилиндровия турбо бензинов елемент във Fabia със 110 коня и скоростна кутия DSG не изпитахме никакъв дискомфорт. Нито на автомагистрала, нито в града. Единствено човек може да изпита дискомфорт, когато види цените - и те не са като за дребен автомобил, а още повече не са типични за Fabia-та с която бяхме привикнали преди години. Но всичко по реда си. Ето и по-конкретно първичните ни усещания от очертаващият се нов бестселър на чешката марка.

Почти незабавно щом се докоснете до новата Skoda Fabia, тя ви лишава от илюзията. А точно, че има рационална причина да си купите по-скъп или по-голям автомобил. Всъщност, в случай че не задачите с автомобила си да показвате статус и имидж, то такава няма. Подобно на своите братовчеди от клана VW Polo и Seat Ibiza и новата Fabia към този момент е модулирана на платформата MQB A0. Едно от най-големите ѝ преимущества е успеваемостта на пространството, което дава на Skoda повече шир в салона и повече обща дължина (4.9 см повече от аналога от Seat и 3.4 см повече от родственото VW).
`Тест

В съпоставяне с предшественика си, новата Fabia има шест см повече вътрешна ширина начело, 3.5 см повече общоприетоо пространство на задната седалката и 2.0 см повече ширина в товарния отсек. Освен това последният към този момент е с съдържимост от 380 литра, а с помощта на сгъваемите задни седалки може да бъде повишен до 1 190 л. (при предшественика размерът бе надлежно 330/1150 л.). По този метод чехите реализират формат, който надалеч надвишава класа на дребните коли.

Размерите, изключително вътрешните съвсем доближават до тези на VW Golf VIII, който в този момент би трябвало да се бори и с този нов противник, а е в средата на своята към този момент не напълно енергична кариера. Габаритните преимущества на Golf пред новата Fabia напълно не са толкоз впечатляващи - 4.5 см повече вътрешна ширина начело и малко по-големия багажник (381 л.).
`Тест

Но освен във връзка с пространството, новият " чех " е изхвърлил всевъзможни останки от характерностите на дребния автомобил. Fabia наподобява извънредно солидно, което Skoda изяснява с обстоятелството, че каросерията се състои от 80 % високоякостни стомани, които също по този начин укрепват зоните на A и B колоните и централния тунел - изключително значими при странични удари.

За сигурността Skoda оборудва Fabia с шест въздушни възглавници, LED фарове и порядъчен комплект електронни асистенти (система за спешно прекъсване, следене на лентата). Армадата за сигурност може да бъде спомагателна от Ful LED светлини, спомагателни въздушни странични възглавници откъм гърба, система за предизвестие за секване на маркировка и деен круиз надзор, както и със задни дискови спирачки. Що се отнася до комфорта, то подобренията в салона се усещат незабавно - още когато се настанихме комфортно на огромната и солидна шофьорска седалка.
`Тест

Задната част е снабдена с комфортен диван, чиято облегалка се сгъва асиметрично на две елементи. С регулируемия по височина промеждутъчен под това прави равна зона за товарене. Дребни " глезотийки " от вида на държача за талона за паркиране на предното стъкло, кошчето за боклуци в предната пасажерска врата, стъргалката за лед на вътрешната страна на капачката за резервоара и чадъра във вратата са още един акцент, причисляващ Fabia към по-високия авто клас. Междувременно опционният лист на такива хитрости включва цели 43 джаджи.

Един от минусите, който открихме е обвързван с така наречен гласов помощник. Климатът в купето общоприетоо може да се трансформира благодарение на въртящи се бутони за ръководство, само че може и посредством връзката с езиковия помощник. Последният обаче към момента не е на равнището на одобрените такива и се характеризира с огромни информационни проблеми.
`Тест

Лесно можете да се оплетете и в объркващата конструкция на менюто на постепенно зареждащия се сензорен информационно-развлекателен екран. Именно мултимедийният комплекс е " ахилесовата пета " на новата Fabia. Но в последна сметка множеството асистиращи системи могат да бъдат проведени по друг метод - посредством пряк бутон от кормилото.

Но да поговорим и за ръководството, и динамичността на новата Fabia. Първо в града, в който компактната кола несъмнено е в свои води. Но геният ѝ не свършва до тук. Дългите пътувания, постоянно посочвани като причина за закупуване на огромни коли, могат да се правят бързо, комфортно и даже на драго сърце и с новата Fabia. Шасито е настроено по този начин, че да потиска несъразмерните отклони на каросерията, само че въпреки това тази по-твърда возия не е причина за дискомфорт. Само понякога, при груби неравности, возията може да се усети, като твърда, в останалите случаи окачването реагира нежно, всмуква неравностите, без да люлее купето.
`Тест

Мнозина ще възроптаят против трицилиндровият мотор, само че той предлага прилична динамичност. От него може да се желае само малко повече поверителност, тъй като моторите от серията EA211 резервират своя здрав, сходен на тъпан тон. С други думи са по-шумни. Но в тези елементи има нововъведения, които не би трябвало да се подценяват: главното - покритите със специфичен плазмен " филм " цилиндри за по-малко търкане.

В допълнение, мощно компресираният турбо мотор (11.5: 1 степен на сгъстяване) към този момент разполага със система, впръскваща бензина непосредствено при налягане от 350 бара, и лопатки на компресора с променлива геометрия за по-бърза реакция. Под въпросното трицилиндрово турбо, което несъмнено предлагаме, има две атмосферни версии на трицилиндрова основа с мощ 65 и 80 к.с., само че те се показват под упованията.
`Тест

За най-динамично настроените има и версия с четирицилиндров мотор с мощност 150 конски сили, която дружно със седемстепенната DSG трансмисия предлага доста повече динамичност, само че пък въпреки това прави колата да се усеща по-тежка. Агрегатът, който подхожда най-добре на новата Fabia (според нас) е трицилиндровият турбо 110.

Още нещо, което ни направи усещане, а и паспортните данни на колата го потвърждават, е извънредно късият спирачен път, Fabia стопира като съвременен състезателен автомобил: С достижение 33.3 м от скорост 100 км/ч до цялостен покой, тя поддържа почтително разстояние от единствено един метър от Porsche 911 GT3, като с този факт считаме въпросът за отличното прекъсване на Fabia за завършен. Единственото изискване е да си поръчате опционните задни дискови спирачки.
`Тест

Запазихме за последно най-удивителното нещо, което може да се каже за новата Skoda: Управлението е просто ужасно. Не в смисъл на умопомрачителна динамичност, а на предсказуем и доста осведомителен волан, само че не внезапен, като даже при високи скорости Fabia остава неутрална в завои, т.е. не се оставя да бъде извадена от равновесие. По-опитните водачи могат да усетят единствено леко недозавиване на късния стадий от кривата, само че това при много остри завои и несъмнено при превишена скорост.

Mini Cooper S може да е пример в удоволствието от шофиране на дребни коли, само че с невъзбуждащата си точност и сензитивно регулираща ESP, Fabia е също толкоз бърза в планински път със завои, само че по по-ненатрапчив метод. И приключваме усещанията си от първите проби на новата Fabia с това, с което започнахме: Fabia е една от " най-талантливите " нови коли в своя клас, само че цените ѝ към този момент не са толкоз ниски. И не, не ги съпоставяме толкоз с директните съперници, колкото с тези от предходните генерации, с които Fabia (не без основание) се смяташе за една от най-евтините коли на пазара.
`Тест

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР