Когато сте замислили да си направите пикник на открито или

...
Когато сте замислили да си направите пикник на открито или
Коментари Харесай

Месото на грил е канцерогенно! Виж защо

Когато сте замислили да си извършите пикник навън или пък сте се организирали с другари да си спретнете барбекю, несъмнено устата ви напряко се изпълва със слюнка, замисляйки се за ароматните печени пържоли, свински ребърца, пилешки крилца или пък по-лесните за подготвяне национални кюфтета и кебапчета.

Всички са приготвени с онази апетитна и леко препърлена коричка, която всички обожаваме. Оказва се обаче, че месото на грил може да се трансформира в канцерогенен артикул, в случай че е приготвено погрешно. Доста неприятна вест, само че към този момент доказана от доста експерти.

 Кюфтета на грил

От години се знае, че пушените меса покачват риска от онкологични болести, само че към този момент доста експерти по здравословно хранене откриват, че сходен риск крие и месото, приготвено на грил, скара или барбекю. Това се дължи на обстоятелството, че когато то се подготвя на доста висока температура, то се овъглява, с което се трансформира в канцерогенен артикул.

Още през 2010 година в изявление, направено пред Дарик радио, Стефка Петрова, бележит съветник по здравословно хранене, споделя: Мазнини, когато се подлагат на доста високи температури, на пряк огън, така наречен печене на грил може да бъде причина за формиране на съединения, които имат капацитет за канцерогенно деяние, да вземем за пример - прегоряло месо, прегорял самун, даже прегорели мазнини.

През 2013 г пък в пресата излизат нескрито резултатите от извършено изследване над 62 581 души, ръководено от Кристин Андерсон, професор от американския университет в Минесота. Тя изследва връзката сред потреблението на овъглено месо и риска от насърчаване на рак на панкреаса и на дебелото черво - и двете бързо разрастващи се болести, които рядко са сполучливо лечими. Оказва се, че при хората, които рядко употребяват препържено месо или месо, приготвено на грил, скара или барбекю, рискът от развиването на тези съществени онкологични болести е значимо по-малък.

 Крилца на грил

Оттогава до през днешния ден са извършени още доста други изследвания, доказващи че месото, приготвено на доста висока температура, е нездравословно за здравето ни. Това не значи, че би трябвало изцяло да забравите за обичаната ви сръбска скара или за нашенските кюфтета и кебапчета.

Просто ги приготвяйте на температура, която е задоволително висока, с цел да могат съдържащите се в месото бактерии да бъдат унищожени, само че не и прекомерно висока, тъй че то да придобие овъглен тип. За предпочитане си остава да го варите или да го приготвяте на умерена температура във фурна.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР