Когато сте решили да приготвите за себе си или за

...
Когато сте решили да приготвите за себе си или за
Коментари Харесай

Тънкости при приготвянето на риба

Когато сте решили да приготвите за себе си или за фамилията си рибни ястия, евентуално преди всичко се замисляте коя е най-полезната за индивида риба. Дали това са сладководните или обитаващите солени води риби, дали за качеството на рибното месо има значение районът, в който тя живее, дали дънните риби са с по-ниско качество и всевъзможни сходни въпроси. Истината е, че всевъзможен тип риба е извънредно потребна за човешкия организъм, а отговорът на сходни въпроси е дал доста от дълго време още Жул Верн, който запитан по какъв начин би трябвало да бъдат класифицирани рибите, дава отговор напълно просто - на ядливи и неядливи.

Из всички води по света могат да се срещнат над 20 000 типа риба, само че индивидът употребява едвам към 300. И прави това от най-дълбока античност. Рибата се изсушава, маринова, опушва, консервира, пече се, вари се, пържи се и се подготвя на пара. Японците, както и някои различен нации даже я употребяват сурова.

Рядко ще срещнете различен хранителен артикул с толкоз богат химичен състав (няма по какъв начин да не споменем скъпите омега-3 и омега-6 мастни киселини), относително малко калории и чудесни вкусови качества.

Както казахме, рибата може да бъде приготвена по най-различни способи, като в случай че е предопределена за директна консумация, то времето ѝ за изработка е в действителност малко. Което е скъпо в нашето забързано всекидневие.

Ето и някои тънкости при приготвянето на риба, с които би трябвало да сте наясно.

 Готвене на риба

Независимо каква е рибата, тя би трябвало да бъде усърдно измита под течаща студена вода и да бъде изчистена от вътрешностите ѝ и люспите ѝ. При някои по-големи риби е добре да премахнете и хрилете, тъй като могат да придадат горчив усет на рибното ви ядене.

Със сигурност би ви икономисало доста време, в случай че закупувате към този момент почистена риба, само че в случай че ви се наложи да я чистите сами, помнете, че това става най-лесно в случай че сте поръсили малко сол върху пръстите си, с цел да избегнете тя да се хлъзга. След това се изплакнете с оцет или лимонен сок, с цел да не миришат неприятно ръцете ви.

Рибата носи доста на сол и е добре към половин час преди термичната ѝ обработка да я осолите с морска сол.

Когато пържите риба, е значимо да сте ѝ оставили задоволително време да се отцеди от водата, с която сте я измили, тъй като в противоположен случай мазнината, в която я приготвяте ще пръска доста. Повечето риболовци поучават рибата да се изпържва, оваляна в царевично брашно.

Не всички страни разполагат с обилие от реки, морета или океани и на доста места хората са привикнали да си закупуват замразена риба. В това няма нищо чак толкоз неприятно, само че е значимо да оставите рибата да се размрази по натурален метод, а не да употребявате микровълновата или да я киснете във вряла вода. Това ще наруши хранителният ѝ състав.

Освен общоприети подправки като сол и черен пипер, на рибата пасва доста добре лимонен сок, както и подправки като магданоз, целина, чесън, копър, резене, розмарин, мащерка и други. Открийте своя обичан мирис, само че никога не слагайте всички подправки вкупом или безсистемно.

Подходящи подправки за рибена супа несъмнено са (добре е тя да се подготвя от няколко типа риба) сол, черен пипер, девесил и магданоз.

Най-важното е да не забравяте, че без значение дали печете рибата, пържите я или пък я приготвяте като за супа, на нея не ѝ би трябвало дълга термична обработка. Ако прекалите с времето на приготвянето ѝ, просто ще получите рибена каша, а не рибно ядене.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР