Когато стане въпрос за избор на мазнина за готвене, възможностите

...
Когато стане въпрос за избор на мазнина за готвене, възможностите
Коментари Харесай

Най-полезните мазнини за готвене и консумация

Когато стане въпрос за избор на лой за готвене, опциите са доста. Но с цел да бъде изборът здравословен, е значимо какво се случва с мазнината след термична обработка, пише фитнес треньорът и съветник по хранене Страхил Иванов в своя блог Fitbg.net.

При готвене на по-висока температура е хубаво да употребявате масла, които са постоянни и не се окисляват елементарно. Когато мазнината реагира с кислорода и се окисли, се образуват свободни радикали и други нездравословни съединения, които сигурно не бихте желали да консумирате.

Има два значими фактора при избора на здравословна лой за готвене:

  1. Устойчивостта на дадена лой към окисляване при топлинна обработка. Наситените мазнини и мононенаситените мазнини са много устойчиви на загряване, до момента в който маслата и олиата с високо наличие на полиненаситени мазнини не са толкоз подобаващи за готвене.
  2. Температурата, при която мазнината се разгражда и се трансформира в пушек. Колкото по-висока е тя, толкоз по-добре.

Нека да създадем съпоставяне сред другите други възможности.

Кокосово масло

Студенопресованото кокосовото масло е отличен избор за готвене на висока температура. Над 90% от мастните киселини в него са наситени, което го прави доста стабилно на топлота. То е полутвърдо при стайна температура и може да издържи с месеци и години, без да граняса.

Кокосовото масло има и други значими изгоди за здравето. То е изключително богато на лауринова киселина – наситена мастна киселина, която може да повлияе добре на холестерола и има антибактериално и противогъбично деяние. Нерафинираното кокосово масло ще даде един лек кокосов усет и аромат на вашите ястия.

Краве масло

Кравето масло бе отричано до неотдавна заради високото си наличие на скотски наситени мазнини. Всъщност няма причина да го избягвате изцяло, тъй като последните научни проучвания не откриват директна връзка сред потреблението на наситени мазнини и сърдечно-съдовите болести. Истинският пакостник за мен е маргаринът, който е богат на трансмазнини (тях към този момент би трябвало да избягвате!).

Кравето масло в действителност е много богато на хранителни субстанции – съдържа витамини А, Е и K2. А свързаната линолова киселина (CLA) в състава му може да помогне при намаляване и има мощни противоракови свойства.

Ако сте нетолерантни към лактоза или просто желаете да консумирате пречистено краве масло, ще откриете в био магазините т. нар.  " гхи " . Това е индийски артикул, който се получава, когато кравето масло се нагрява за известно време, до момента в който млечният протеин (казеин и суроватка) и лактозата се утаят и паднат на дъното. След това се филтрира, с цел да остане единствено чистата лой, подготвена за прилагане.

Зехтин

Зехтинът е растително масло, което съдържа най-вече мононенаситени мазнини. Най-вероятно сте чували, че зехтинът не е подобаващ за готвене. Доскоро и аз имах вяра на този мит, само че откакто направих изследване по въпроса, се оказа, че това не е правилно.

Всъщност, точката му на горене е повече от прилична – сред 165-190°C (в взаимозависимост от качеството). Никак не е зле за лой, която сякаш " не става за готвене "!

Както евентуално знаете, качественият зехтин има и редица изгоди за здравето – богат е на антиоксиданти и може да увеличи равнищата на добър HDL холестерол и да намали равнищата на окислен LDL холестерол, циркулиращ в кръвта. Дръжте зехтина на хладно, изсъхнало и мрачно място, с цел да го предпазите от гранясване.

Авокадо и масло от авокадо

Авокадото е един от дребното мастни плодове. Той съдържа витамин Е, витамини от група В, калий, магнезий и фибри. Олиото от авокадо е богато на мононенаситени мазнини, което го прави първи братовчед на зехтина. Въпреки това олиото от авокадо е още по-добър избор за готвене, защото има една от най-високите точки на горене – 271°C. Важно е то да бъде студенопресовано (нерафинирано), защото при термична обработка за приемането му се губят скъпи хранителни субстанции.

Животинска мехлем

Съдържанието на мастни киселини при животните варира според от това, с какво се хранят те. Ако на животните са давани най-вече зърнени храни, то мазнините им ще са богати на полиненаситени такива. Ако животните са пасли трева, месото им ще е по-богато на наситени и мононенаситени мазнини. Ето за какво животинските мазнини от естествено гледани животни са отлични за готвене. Повечето скотски мазнини са мощно наситени и по тази причина са устойчиви на топлинна обработка. При стайна температура са в твърдо положение и не е належащо да се съхраняват в ледник.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР