Когато стане въпрос за испанска кухня, всеки би я свързал

...
Когато стане въпрос за испанска кухня, всеки би я свързал
Коментари Харесай

Как да си направим сос софрито

Когато стане въпрос за испанска кухня, всеки би я свързал с голямото многообразие от тапас, със студената чорба гаспачо, с паелята, както и с многочислените предписания за приготвянето на риба и морски деликатеси.

Наистина, всичко казано дотук доста добре разказва кулинарните пристрастености, вилнеещи в тази прелестна средиземноморска страна, само че всичко това би било извънредно незадоволително, в случай че не се упоменат и испанските сосове.

Независимо дали ще си приготвите сос Ромеско или Софрито, те ще предадат доста по-наситен усет към това, което сте намислили да сервирате на гостите си. Подхождат както на свинско, телешко, заешко и дивечово месо, по този начин и на месо от птици или пък на риба. А за какво не и на зеленчукови ястия.

От всички сосове обаче, желан от испанците си остава сосът Софрито, който може да бъде подготвен както единствено с вода, по този начин и с месен или зеленчуков бульон, а в случай че е за риба- с рибен бульон или с бяло вино.

Важното е обаче да не пропуснете някоя от главните му съставки, а точно лук, чесън, домати, зехтин, сол, захар и черен пипер. Ето я главната рецепта, а след нея Ви посочваме и какво друго можете да добавите към соса, в случай че желаете да го разнообразите:

Сос Софрито

 Доматен сос

Необходими артикули: 2 глави лук, 2- 3 скилидки чесън, 3- 4 домата, 5 с. л. зехтин, сол, черен пипер и захар на усет.

Начин на подготвяне: Лукът се нарязва на допустимо най-ситно, само че не се рендосва. Доматите се нарязват на кубчета, а чесънът се счуква. В тиган се сипва зехтинът и лукът се запържва под похлупак, само че на спокоен огън.

Имайте поради, че това трае към 1 час. От време на време го разбърквайте или добавяйте вода, бульон или вино. След като стане златистокафяв, прибавете към него чесън и доматите и задушавайте до момента в който течността се изпари. Накрая подправете соса със захар, сол и черен пипер на усет.

Освен тези съществени съставки, без които няма по какъв начин да приготвите софрито, можете да добавите и ситно нарязани моркови или праз лук. Също по този начин откакто сосът е подготвен, можете да го поръсите със ситно нарязан магданоз или див чесън.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР