Когато стане дума за смокинята, веднага се сещаме за месестите,

...
Когато стане дума за смокинята, веднага се сещаме за месестите,
Коментари Харесай

Листа от смокиня - ползи и приложение

Когато стане дума за смокинята, незабавно се сещаме за месестите, сладки и вкусни плодове, които също по този начин са доста потребни за здравето. Но какъв брой от вас знаят за лечебните свойства на листата от смокиня?

Всъщност, листата на Обикновената смокиня (Ficus carica) са не по-малко потребни за здравето от нейните вкусни плодове. Те се употребяват от дълго време в националната медицина за лекуване на редица здравословни проблеми. А в някои краища на света смокиновите листа се употребяват и за подготвяне на разнообразни ястия.

Хранителна стойност

Листата от смокиня са богати на антиоксиданти и фибри. Освен това са добър източник на витамин А, В1 и В2. Те също по този начин съдържат калций, желязо, фосфор, манган, натрий и калий.

Приложения в кулинарията

Листата от смокиня се подготвят варени на пара, печени или на скара. Те могат да се употребяват като обвивка и се подготвят на пара с месо, морски блага и зеленчуци, с цел да придадат опушен плодов усет и изразителен мирис на кокос. Освен това смокиновите листа могат да се употребяват за подготвяне на сироп за желиране на месо, за овкусяване на коктейли, за основаване на желе, печива, а натрошени смокинови листа могат да се накисват в сметанова основа за сладолед.

Изсушените смокинови листа също могат да се сварят и да се употребяват за подготвяне на чай. Смокиновите листа се съчетават добре със сметана, кокосово мляко, лук, ориз, рибен сос, кайсии, червени люти чушки, босилек, алена къри паста, пепита, тофу, пиле и риба. Листата от смокиня са мощно нетрайни и ще устоят 1-2 дни, когато се съхраняват пресни в ледник.

Приложения в националната медицина

От листата на смокините се подготвя лековит чай, който се употребява в националната медицина за лекуване на разнообразни болести. Листата се събират в края на пролетта, лятото или есента. Избират се здрави и цели листа от дървото и се слагат върху повърхнина за сушене. Сушат се на сянка, на мрачно и проветриво място.

Можете също по този начин да ги вържете на снопче и да ги закачите на високо място. Кога листата са сухи, разбирате по това, че се свиват и се ронят под пръстите ви, когато ги стиснете. За да изсъхнат по-бързо, може да се нарежат малко преди сушене. След като изсъхнат, ги нарежете и съхранявайте в буркан с похлупак.

За здравословни цели се предлага да се пие чай от смокинови листа всеки ден в продължение на към месец, след което да се направи пауза за няколко седмици, тъй че многократната консумация да има също толкоз мощен лековит резултат. Чаят от смокинови листа се подготвя по следния метод:

- При диабет 2 чаени лъжички сушени листа от смокиня се заливат с чаша (200 мл) вряща вода. Покрийте и оставете да престои 10-15 минути. След това се прецежда. Пийте по една чаша от този чай за закуска всяка заран.

 листа от смокиня

- При стомашни язви и афти в устната празнина сдъвквайте добре 2 нежни листа от смокиня всеки ден и ги поглъщайте. Освен че това оказва помощ при язви, ще освежи дъха ви и ще облекчи неприятните афти.

- Помощ при бронхит. Сварете 3 смокинови листа във вода с малко кафява захар и изпийте отварата.

Ползи за здравето от смокиновите листа

Има доста изгоди за здравето от смокинови листа. Листата от смокиня са най-известни със способността си да контролират метаболизма и равнищата на кръвната захар, което ги прави незаменими при диабет. Също по този начин са потребни при настинки, бронхити, тресчица, болки в ушите и гърлото, възпаления, циреи, полови болести и са чудесни за здравето на черния дроб.

Листата имат богато равнище на алкени. В допълнение, те могат да възстановяват pH на тялото. Тези листа са с високо наличие на флавоноиди и полифеноли, които са скъпи антиоксиданти в битката против свободните радикали.

При диабет

Въпреки че плодовете не се предлагат за диабетици заради високите равнища на захар, смокиновото листо е доста потребно за тази група хора, защото оказва помощ за контролиране на равнищата на кръвната захар. Листата на смокините са с високо наличие на калий, който ръководи размера на захарта, усвояваща се в тялото след хранене. Голямо количество калий може да контролира съмненията на кръвната захар, тъй че смокиновите листа могат да оказват помощ на страдащите от диабет.

Внимание! Ако страдате от диабет вид 1 и приемате инсулин, консултирайте се с вашия доктор преди да вземете запарка от смокинови листа.

За намаляване

Фибрите в листата на смокините понижават тежестта и от време на време се предлагат против затлъстяване. Чаят от смокинови листа усъвършенства метаболизма и оказва помощ за събаряне на непотребните килограми.

За по-ниско равнище на холестерола

Листата от смокини съдържат пектин, който е прочут като фибри, разтворени във вода. Когато този вид фибри проникне в тялото, той се пробва да почисти остатъците от холестерол и да ги придвижи в отделителната система, с цел да бъдат изтласкани от тялото.

При високи триглицериди

Консумацията на смокинови листа спомага за понижаване на равнищата на триглицеридите в кръвта, като по този метод обезпечава спомагателна отбрана на сърцето и кръвоносните съдове. Въпреки че несъмнено равнище на триглицериди е належащо за здравето, остатъкът от триглицериди доста усилва риска от затлъстяване и сърдечни болести.

Профилактика на коронарната болест на сърцето

Сушените листа от смокини съдържат феноли, омега-3, а също и омега-6. Тези мастни киселини понижават риска от коронарен инфаркт.

Профилактика на хипертония

 листа от смокиня- изгоди

Хората нормално употребяват натрий под формата на сол, само че пониженият калий и богатото равнище на натрий могат да причинят хипертония. Листата на смокините са богати на калий и с понижени равнища на натрий, тъй че те са подобаваща отбрана против хипертония.

Против запек

Смокиновите листа са богати на фибри. Те усъвършенстват здравето, естественото придвижване на червата и предотвратяват запека. Междувременно можете да опитате да консумирате чай от смокинови листа или просто да хапнете пресни плодове от смокини.

Против киселини

Смокиновите листа понижават киселините в стомаха, което е потребно за бременни дами.

Лечение на бронхит

Природните съединения в листата на смокинята ги трансформират в съвършени съставки за чай при бронхит. Чаят от смокинови листа е различен способ за лекуване на доста респираторни болести като бронхит, а също по този начин се употребява като способ за отбягване и понижаване на по-лошите резултати при пациенти с астма. Две-три смокинови листа се слагат в половин литър вода с малко захар и се оставят да заврат. Оставете водата да ври 20 минути и по-късно отстранете листата и изпийте чая.

Облекчаване на болки в гърлото благодарение на смокинови листа

Богатото лепливо вещество в смокините облекчава болките в гърлото. Освежаващото чувство от листата на смокините и техните естествени сокове може да понижи болката и инфекциите на гласните струни. Тези съставки са задоволително значими за лекуването на доста респираторни болести като суха кашлица и астма.

Укрепват костите

Листата на смокините са с високо наличие на калций, което е едно от най-необходимите субстанции за подсилване на костите и понижаване на риска от загуба на костна маса. Също по този начин са с високо наличие на фосфор, което подтиква основаването на костната маса и провокира наново развиване, в случай че има пострадване или фрактура.

Предотвратяване на недъгавост на макулата

Загубата на зрение при по-възрастните хора нормално се дължи на макулната недъгавост. Плодовете и листата от смокини са изключително потребни за забавянето на този развой.

В козметиката

Ако листата се пасират, могат да се употребяват като средство за разчистване на кожата при акне и пъпки.

Странични дейности и противопоказания

Консумацията на прекалено много смокинови листа може да провокира диария. В допълнение, сушените листа от смокини са богати на захари и могат да усилят риска от кариеси. Също по този начин има хора, които са чувствителни към смокинови листа или неповторимите химични субстанции в тях.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР