Когато стане дума за основно и средно образование у нас,

...
Когато стане дума за основно и средно образование у нас,
Коментари Харесай

STEM средата надгражда образованието в училищата

Когато стане дума за главно и приблизително обучение у нас, в последно време е съвременно да се приказва за новата STEM среда. Абревиатурата идва от просвета, технологии, инженерство и математика – към тези 4 профила е ориентирано този вид образование, което е универсално за дисциплините и използвано софтуерно във всяко едно учебно заведение.

Основно учебно заведение „ Райна Княгиня “ в регион Северен е първото в Пловдив, което приключи своята STEМ среда , в която към този момент сполучливо се образоват близо 900 възпитаници от 1-ви до 7-и клас.

260 учебни заведения у нас получиха финансиране по националната стратегия STEM на Министерството на образованието. В част от тях центровете към този момент са построени и образованието ни към този момент удовлетворява критериите на Европейски Съюз.

Пловдивското Основно учебно заведение „ Райна Княгиня “ е първото образователно заведение в Пловдив, което построи STEM среда. Открити са реновирани стаи по естествени науки, кътове за учене и отмора, зала с интерактивен екран.

STEM образованието е ориентирано към образователните дисциплини за просвета, технологии, инженерство и математика .

„ STEM центровете са извънредно значим щрих за надграждане на средата в българското учебно заведение, тъй като дават опция технологиите да бъдат употребени по един актуален метод в поддръжка на новаторски способи на преподаване и в последна сметка да получим търсения резултат – по-добро качество, по-голяма степен стимулирани възпитаници и резултати в просветителната сфера, такива каквито и родителите чакат “ – споделя шефът на учебното заведение Мария Гайдарова .

Реализирана е идея за  новаторска просветителна среда и потребление на най-нови интерактивни технологии за образование. Обособени са шест зони, свързани с всички останали образователни и обществени пространства. Те са налични за всички 900 възпитаници и 70 души учебен личен състав.

Учениците споделят, че са възприели като естествена за тяхното потомство тази нова среда, а образованието е станало даже прелестно.

„ Учениците желаят да прекрачват своите благоприятни условия, желаят да вижда отвън този учебник от хартия. Този голям екран дава опция на децата да допрян всичко и да създадат една 3D разходка по разнообразни дестинации “ – споделя учителката Десислава Манева, класна на паралелка в трети клас .

23 учебни заведения в Пловдив и региона получават от 50 000 до 300 000 лв. за образуване на тази нова и съвременна среда на образование.

Чуйте репортажа в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР