Когато сме гневни, тялото избира мазни, сладки, пържени храниОказва се,

...
Когато сме гневни, тялото избира мазни, сладки, пържени храниОказва се,
Коментари Харесай

Преяждаме заради емоции

Когато сме гневни, тялото избира мазни, сладки, пържени храни
Оказва се, че освен стресът е отговорен да посягаме към храна, когато не сме гладни. До огромна степен преяждането се дължи на нашите страсти. 

Първата е боязън и безпокойствие. След Ковид мнозина започнаха да изпитват паник офанзиви, породи положение на непрестанен боязън, което се укрепва и от актуалната геополитическа обстановка. Хората се опасяват, че не могат да живеят съгласно старите сюжети, тъй като светът се е трансформирал. Това в огромна степен демонстрира нужда от сигурност. Дихателните техники и медитацията могат да оказват помощ тук. Всеки човек е кадърен да ги овладее.

Втората страст е негодуванието, обидата. Тук на помощ може да пристигна логиката на психиката.

Третото положение, водещо ни до преяждане, е завист, яд или експанзия. Когато сме в отрицателна каскада от страсти, тялото избира мазни, сладки, пържени храни, тъй като се нуждае от бърза сила, с цел да отблъсне офанзивата. Това е най-бързият метод да получите сила за справяне с мислена или действителна опасност. Ако се чувствате ядосани, това значи, че някой е нарушил вашите граници.

Четвъртата страст е тъгата. Зад нея в по-голяма степен се крие потребността от поддръжка. Става дума за грижа за себе си и за отмора. Много специалисти поучават да прибягвате до нещо, ориентирано към грижа за тялото ви: правете самомасаж, купете си крем или ароматерапевтична свещ. Тъгата не може да бъде подценена, тя би трябвало да бъде обезщетена.

Петата страст е срамът. Пълните хора се тормозят да ядат на публични места. По време на празник те се хранят малко. Човек декларира, че е на диета. Той знае доста за отслабването, само че годините минават, а нищо не се трансформира. И тогава идва срамът. Храната е като наказване за него. Такива хора би трябвало да работят с диетолог, психолог по хранително държание или треньор. Трябва да се научите да виждате храната като такава, да приемете себе си, да чувате потребностите си и да не се срамувате от тях.

На шесто място е цяла каскада от страсти, които са позитивни: наслада, обич, грижа. Нашите баби, дядовци, майки, татковци не всеки път могат да кажат какъв брой сме им значими и какъв брой доста ни обичат, само че могат да ни подготвят нещо обичано: " Постарах се особено за теб, хапни! "  
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР