Когато се заговори за японска кухня, всеки се сеща за

...
Когато се заговори за японска кухня, всеки се сеща за
Коментари Харесай

Как се приготвя варена тиква по японски?

Когато се заприказва за японска кухня, всеки се сеща за идеално приготвеното суши, което се е популяризирало в целия свят, или за обичайните японски артикули и подправки като ориз, фиде, соев сос, тофу, саке, джинджифил, уасаби и други

Ако споменем обаче зеленчуците, които се подготвят в Япония по най-разнообразни предписания, описът ще е много дълъг. Това се дължи на обстоятелството, че японците ценят извънредно доста даровете, които им сервира природата, а и поради спазването на будистките схващания за живота огромна част от жителите на Япония са вегетарианци.

Макар родината на тиквата да е Северна Америка, тя се радва на огромна респект и в Япония, като японската тиква Хокайдо се смята за една от най-вкусните. Тя рядко доближава повече от 2-3 кг, само че има изключителни хранителни, целебни и в същото време диетични свойства. Именно с нея се подготвят редица японски специалитети, като даже в случай че се свари, тиквата може да бъде поднесена дружно с прословутото ядене темпура.

 тиква Хокайдо

Интересно е да се спомене, че в Япония най-често тиквата се сварява дружно с нетипични за нас, европейците, подправки като соев сос и мирин. По този метод тя придобива напълно другоземен усет, който няма нищо общо с нашенската сварена тиква.

Ето по какъв начин можете да си сварите тиква по японски, като в случай че не намерите тиква Хокайдо, можете да я замените с елементарна кръгла тиква:

Кабоча само че ницуке (варена тиква по японски)

Необходими артикули: 1.5 кг тиква, 2 л бульон Даши (ше го намерите под формата на инстантен бульон в профилираните азиатски магазини), 6 с.л. мирин, 2 с.л. соев сос, 175 г захар

Начин на подготвяне: Тиквата се нарязва на части, само че е добре по тях да остане малко кора, тъй като тя пуска специфичен сок. Бульонът Даши се разтваря и тиквата се поставя да ври в него. След като течността кипне, към нея се прибавят останалите съставки.

Съдът, в който сте поставили тиквата, се покрива с алуминиево фолио и се оставя на муден огън да къкри. Така приготвената тиква се отцежда и се сервира, като може да бъде поднесена както топла, по този начин и студена.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР