Когато се създаваше Конституцията, замисълът беше министърът на правосъдието, без

...
Когато се създаваше Конституцията, замисълът беше министърът на правосъдието, без
Коментари Харесай

Янаки Стоилов: Президентът ми предложи поста правосъден министър, не участвам като партиен представител

Когато се създаваше Конституцията, замисълът беше министърът на правораздаването, без да господства в тази област, да бъде свързващото звено сред законодателната и правосъдната власт и президентската институция. Това разяснява в предаването " Още от деня " по Българска национална телевизия служебният правосъден министър Янаки Стоилов, който е и един от създателите на актуалната Конституция.

Една от аргументите да се наемам в състава на този кабинет е, че той би трябвало да работи върху правилата на професионализма, честността и прозрачността. Това считам да бъде и целта в Министерството на правораздаването, сподели Стоилов.

На въпрос те липсвали ли са до момента, Стоилов отговори:

„ Ако те не липсваха през тези 20-30 години в ръководството на България, жителите нямаше да показват неодобрение и нямаше да има съмнение в партиите и политическата система “.

Приоритет, по думите му, е да се усъвършенства обслужването на жителите, в това число и електронното, да се реализира дейно взаимоотношение с Висшия правосъден съвет и органите на правосъдната власт и в действителност да бъде открито действителното положение на бранша.

„ Още тези дни ще издам заповеди, с цел да се направи обзор посредством одитната система и инспектората на министерството на тези най-чувствителни действия, които не са единствено за последното държавно управление, а се отнасят до активността на Агенцията по вписванията и Търговския указател, по процедурите за издаване на българско поданство, Регистъра на особените залози. Трябва да се види какви са публичните поръчки, в които са влагани най-вече средства, какъв е бил редът, какви са договорите “, изясни Стоилов.

Той разяснява и дали ще прави промени в управленията на дирекции:

„ Министерството на правораздаването е много консервативно, за разлика от Министерство на вътрешните работи, където когато са навършени съответните години, ръководителят може да се освобождава. Аз съм споделил на ръководителите на отдели и дирекции, че те би трябвало да работят по метод, с който да потвърдят резултати, че няма преднамереност в работата и прилагаме Закона за държавния чиновник. Тъй като те са държавни чиновници, се допуска, че те не могат да бъдат сменяни с всяка една смяна. Промяната, която е направена, се отнася до кабинета, който аз управлявам “.

Той съобщи, че президентът му е предложил да заеме поста и Българска социалистическа партия е дала единодушие. Изтъкна, че е социалист по разбиране и принадлежност. И разясни, че поема тежка задача, която изисква доста старания, подготвеност и работа в публичен интерес.

Министерството на правораздаването се асоциира със правдивост. Аз не вземам участие в държавното управление като партиен представител. Това държавно управление е конструирано на други начала, то има други задания, а не е държавно управление, излъчено от партиите вследствие на вота, който жителите са дали, сподели Янаки Стоилов.

Обясни, че за него е предизвикателство да поеме поста на длъжностен министър на правораздаването.

„ Това е предизвикателство да погледнеш проблемите напълно от вътрешната страна, от позицията на администрацията, на много огромно министерство, с към 15 структури, които покриват друг жанр действия. Министърът на правораздаването през последните две десетилетия непрекъснато беше обезправяван “.

Вижте целия диалог във видеото

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР