Когато при готвене използвате люти чушки или лют червен пипер,

...
Когато при готвене използвате люти чушки или лют червен пипер,
Коментари Харесай

Как да премахнем паренето от люти чушки

Когато при готвене употребявате люти чушки или пикантен червен пипер, не докосвайте с ръце очите си, носа или устата си. Маслото от семките на чушките попада върху пръстите и може да провокира мощна болежка, в случай че имате даже дребна раничка.

Най-добре е да употребявате гумени ръкавици, когато готвите с люти чушки, или добре изплакнете лютите чушки с вода, преди да ги употребявате. Много хора не знаят какво да вършат, когато хапнат люта чушка и усетят същински пожар в устата си.

В този случай не би трябвало да се употребява студена бира или вода, защото това единствено ще ускори паренето. Най-добре е да изядете половин домат, да изпиете чаша прясно мляко или да изядете три-четири супени лъжици кисело мляко.

Можете да подържите вода в устата си, до момента в който премине резултатът от паренето, само че не я гълтайте. При парене от люти чушки оказва помощ потреблението на самун, варени картофи или варен ориз.

 Как да премахнем паренето от люти чушки

Тези артикули поемат капсациновото масло, което се съдържа в лютите чушки и е причина за паренето. При хора с хранителни алергии попадането на люта чушка върху лигавицата на устата може да провокира потрес.

Но в случай че нямате алергия, ще ви помогне обичайна индийска напитка ласи, която се подготвя от равни елементи вода, лед и кисело мляко. Срещу паренето от люти чушки оказва помощ и сметановият сладолед.

Ако въпреки всичко не сте спазили ограниченията за безвредно боравене с люти чушки и сте докоснали очите си, предлага се дългото им изплакване с вода или слаба отвара от зелен чай.

Добре е да се направи промивка на очите с прясно мляко, като се капе по една капка с капкомер и при помощта на намигване млякото се отстранява от окото.

След промивката се вършат компреси от памучни тампончета, напоени с запарка от лайка. Ако усетите мощно парене по ръцете от люти чушки, откакто сте ги рязали, не мийте ръцете със сапун, защото това не е избавление.

Веднага намажете мястото, където усещате парене, с лимонен сок, слаб разтвор на оцет и вода или кисело мляко.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР