Когато през 2021 година президентът на Салвадор Найиб Букеле наложи

...
Когато през 2021 година президентът на Салвадор Найиб Букеле наложи
Коментари Харесай

Една огромна измама: Салвадор и биткойнът

Когато през 2021 година президентът на Салвадор Найиб Букеле наложи биткойна като публична валута в неговата страна, интернационалната крипто общественост го поздрави за проявената храброст и за новаторския му дух. Тогава той беше уверен, че криптовалутата ще даде подтик за развиването на Салвадор. Самият Букеле, който е наследник на бизнесмен, назовава себе си " началник на Салвадор ".

" Биткойнът просто е съвършен. Досега Салвадор не е била страна на нововъведенията, само че за какво пък не в този момент? ", сподели тогава Букеле, представен от АРД.

Стотици милиони долариот налози

Централноамериканската страна с население 6,5 милиона поданици и повърхност колкото провинция Хесен в Германия е една от най-бедните страни: 70 % от популацията ѝ живее в беднотия. Освен това Салвадор заема едно от челните места в света по брой на убийствата, а Букеле се надяваше посредством въвеждането на криптовалутата да секнат финансовите потоци към незаконните банди.

За тази цел той влага 100 милиона $ от парите на данъкоплатците, напомня немската социална телевизия. За икономистката Татяна Марокин това решение е проблематично. Защо една страна приема такава нестабилна валута?, пита тя и прибавя:  " С тези пари той можеше да усъвършенства доста живота на най-нуждаещите се хора в неговата страна, да подкрепи възрастните хора и дамите, измъчвани от бедността ".

Почти никой не употребява мобилното приложение

С още 200 милиона $ беше финансирано стартирането на мобилно биткойн приложение, за обменни автомати и за 30 $ стартов капитал за потребителите на приложението. Общата вложена сума от 300 милиона $ би стигнала за издръжката за цяла година на единствения държавен университет в Салвадор, показва още АРД.

Салвадор: банкомат за обмяна на пари в криптовалутаСнимка: Salvador Melendez/ASSOCIATED PRESS/picture alliance

" Изтеглих приложението и похарчих 30-те $. Но към този момент не заплащам с биткойни ", споделя един салвадорец пред немската социална медия. Много хора се усещат по същия метод: в случай че печелиш приблизително по 400 $ на месец, тази финансова инжекция е добре пристигнала. Но по-късно хората стопират да употребяват приложението, демонстрира изследване на Централноамериканския университет на Салвадор. От него излиза наяве и това, че съвсем 80 % от популацията на страната считат въвеждането на биткойна за неуспех.

Разочарованието надвива

Дора Гереро също е разочарована, гневна даже: " Това е една голяма машинация, тъй като биткойнът поевтиня много. Бях икономисала еквивалента на 500 $ и внезапно изгубих 200 $. "

Икономистите считат, че президентът Букеле е играл хазартно. От въвеждането ѝ криптовалутата е изгубила 60% от цената си и по този начин напразно са хвърлени 180 милиона $ от парите на данъкоплатците.

Също и за представителите на бизнеса биткойнът е голям неуспех. АРД цитира бизнесмена Леонор Селва да споделя: " Проблемът е, че от гедна точка на бизнеса законът за въвеждането на криптовалутата не е основал никакви работни места и дотук по никакъв метод не е съдействал за устойчивото икономическо развиване. Напротив, той сътвори опасности за страната ни. "

Примерът на Салвадор не беше последван и от други страни, склонни на подобен опит. Единствено Централноафриканската република, която също е измежду най-бедните страни в света, вкара през предходната година криптовалутата като публично платежно средство.

 

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР