Когато пандемията от коронавирус наложи пълна карантина във Великобритания, –

...
Когато пандемията от коронавирус наложи пълна карантина във Великобритания, –
Коментари Харесай

На Острова се тровят масово с домашно отгледани зеленчуци

Когато пандемията от ковид наложи цялостна карантина във Англия, – най-тежко потърпевшата страна в Европа, голям брой британци взеха решение да гледат домашни зеленчуци в градините си, с цел да си оказват помощ и финансово, и да са сигурни, че ядат чиста храна.

Вместо да изпишат вежди, обаче, те са изболи очи, и то десетки пъти, написа “Дейли мейл”, представен от БГНЕС.

В рамките на седмици след налагането на карантина, един от най-печелившите бизнеси е бил продажбата на семена за зеленчуци. Кралското градинарско общество е отчело петкратно нарастване на имейлите и позвъняванията от хора, които са търсили разнообразни градинарски препоръки. В последна сметка, какво по-здравословно от това да бъдеш на чист въздух, отглеждайки вкусни домашно отгледани зеленчуци? Вече е потвърдено, че градинарството освен укрепва психологичното здраве, само че и понижава седмичните сметки за извършване на покупки в миг на икономическа неустановеност.

Според някои тревожни отчети на Кралското градинарско общество, обаче, развъждането на лични зеленчуци може съществено да навреди на здравето, вместо да го усъвършенства.

Смята се, че десетки, даже стотици пишман градинари са били отровени през последните месеци и са потърсили незабавна помощ, откакто са консумирали плодовете на труда си – домашни тиквички, цялостни с нитрати и нездравословни отрови. Те са постъпили в лечебни заведения със признаци на хранително отравяне – остра болежка в стомаха, мощно повръщане и диария, тресчица и ужасяващи халюцинации.

На онлайн конгрес, проведен от Федерацията за систематизиране на Брайтън и Хоув, към 30 души от разнообразни елементи на страната оповестяват, че са били тежко заболели през последните няколко месеца вследствие на ястие на домашно отгледани тиквички. А при възрастните хора последствията са евентуално доста рискови. Някои даже описват за инцидентно отравяне на гостите на вечерята, консумирали домашна тиквичка.

Тазгодишните данни от Англия за отравяния, свързани с тиквички, са нищожни. Разследване от 2018 година във Франция обаче разкрива повече от 350 случая, свързани с токсични зеленчуци за интервал от четири години, съгласно отчет в Journal of Clinical Toxicology. В доста редки случаи може даже да бъде съдбовно. През 2014 година пенсионер от Хилдесхайм в Германия умря след ястие на яхния, приготвена с тиквички, дадени му от комшия и отгледани в биоградината му.

Как обаче домашно създадени зеленчуци могат да натрупат такива отрови и токсини?

Първо, казусът не е единствено в тиквичките, те просто са по-популярната алтернатива за развъждане на лични артикули. Краставиците, тиквите и тиквичките могат да имат еднакъв резултат – в действителност положението е наречено “Синдром на токсичния шок”. Всички тези зеленчуци произлизат от семейство растения, които естествено съдържат високи равнища на химикал, наименуван кукурбитацин, който ги защищава от инсекти и заболявания, само че който е отровен за хората – даже когато са варени, печени или пържени. Търговските производители на зеленчуци употребяват генетично модифицирани семена, тъй че създадените от тях зеленчуци не съдържат този химикал, отстраняват горчивия им усет, тъй че крайният артикул да бъде апетитен.

Наравно със засаждането на семена от тиквички, съвсем всеки градинар сади и семе от декоративни тиквички, с цел да може да се радва на плодовете им през зимата. Кръстосаното опрашване на сортовете, обаче, води до непредвидими последици за вкусовите качества на тиквичките и натрупването на кукурбитацина в тях без стопанинът да подозира даже.

„ Много градинари обичат да отглеждат декоративни кратуни “, споделя Гай Бартър, основен градинар в Кралското общество за градинарство. „ Това са негодни за консумация тикви, тикви или тиквички, които са доста ярки и цветни и се отглеждат като форма на украса към градината. “

Със своите блестящо жълти, зелени или оранжеви кожи, кратунките постоянно се употребяват, с цел да развеселят цветните лехи или даже да прибавят цвят в дома. Но за разлика от техните годни за консумация братовчеди, те задържат високи равнища на отрови. „ Проблеми пораждат, когато едни и същи пчели опрашват както декоративните кратуни, по този начин и ядливите зеленчуци “, споделя Бартър. „ Пчелите летят на разстояние от към 3-4 километра, тъй че в случай че някой отглежда декоративни кратуни в подобен радиус от вашата градина, има късмет зеленчуците ви да бъдат опрашени кръстосано “, добавя Бартър.

Експертът поучава хората първо наложително да пробват зеленчуците преди готвене, и в случай че имат даже напълно лек горчив усет, да не ги употребяват.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР