Когато нямаше интернет, телефони и социални мрежи, тогава общувахме лице

...
Когато нямаше интернет, телефони и социални мрежи, тогава общувахме лице
Коментари Харесай

В „Думи на надежда“, как и защо да разширим сърцата си

Когато нямаше интернет, телефони и обществени мрежи, тогава общувахме лице в лице. Ходихме си на посетители, без предизвестие,без значителни трапези, маркови питиета и показване. Виждахме се просто с цел да поддържаме връзка. Тогава може би живеехме по-скромно. Скоро ми попадна нотариалния акт на родната ми къща – 28 кв. Но тогава имаше една фраза: „ сърце да е необятно “. И в действителност може да нямахме доста пространство с цел да одобряваме посетители, само че е значимо сърцето да е приемащо и любящо. И моят привет тази седмица е с думите на деятел Павел във второто му обръщение до коринтияните: „ Разширете сърцата си! “. Как е при нас, има ли шир в душите ни? Как се усещат хората към нас? “.

Тази тематика за разсъждение предложи свещеник Живко Тончев в седмичната му графа „ Думи на вяра “ по Дарик Югоизток.

За Цар Соломон в Писанията написа, че Бог му даде прекалено много мъдрост, разсъдък и нравствен шир като крайморския пясък. Той е написал 3000 притчи, 5 хиляди песни, а с цел да чуят мъдростта му са дошли царе и от всички нации. Мъдростта и знанието, могат да създадат човек нахален или припрян към другите, в случай че липсва обич и схващане. Но, когато душата е необятна, тя е сензитивна към близките и всички тези блага работят дружно в изгода и на самия човек, който ги има, и за близките.

„ Когато бях в утеснение, ти Господи ми даде шир.„ Псалм 4:1-8

„ Всъщност тези думи от Писанията не приказват за наивна, безкритична наивност към близките, тъй като Божието слово ни предизвиква любовта ни да бъде просветена и проницателна. Божествената мъдрост оказва помощ да имаме вярното отношение. Да не ставаме жертви на машинация и нашата чистосърдечност да бъде използвана. Много хора идват при мен за помощ от друг темперамент с разнообразни потребности. И моята молитва към Бог е да ме резервира да съм с сензитивно сърце към нуждаещите се, само че и да не се закоравя, заради измамниците. И въпросът е, за кого да разтеглим сърцата си? Божието слово упътва, че първо би трябвало да го създадем към тези, изпаднали в потребност. Господ Исус Христос ни споделя да трупаме съкровища на небесата. Това са думи в подтекст да покажеш лепта, да окажеш помощ на човек, който ев компликация “, разяснява свещеник Живко Тончев.

Той обаче обръща внимание и на друга област, в която е нужно да разтеглим сърцата си – по отношение на тези, които са ни близки. „ Това значи да не сме по дребните сметки. А да мислим и за изгодата на тези хората към нас. Но по какъв начин става това. За начало би трябвало да осъзнаем личното си несъвършенство. А най-важното, да разтеглим сърцето си за Бога, да приемем Христовата обич. Само, тогава можем да обичаме и да благославяме другите, когато приемем и осъзнаем, какъв брой доста сме обичани от Бог “, сподели още свещеник Тончев.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР