Когато настане Коледа, почти всяка домакиня си задава въпроса какво

...
Когато настане Коледа, почти всяка домакиня си задава въпроса какво
Коментари Харесай

Баница или пита за Коледа?

Когато настане Коледа, съвсем всяка стопанка си задава въпроса какво празнично ядене да подготви за вечеря и дали да посрещне своето семейство и близки с баница или пита за Коледа. Вариантите в действителност могат да бъдат безчет, а в случай че фамилията е огромно, нищо не пречи да бъде направена и коледна пита и коледна баница.

За да впечатлите своите близки обаче, най-добре да ги изненадате с нещо по-нестандартно. Това значи, че без значение дали ще изберете баница или пита, е добре те да не са просто със сирене и яйца, а да са с друга плънка, която да пасва на празничното въодушевление.

Ето две доста лесни предписания, които биха въодушевили всяка стопанка:

Баница с печени кори и кисело зеле

 Вита баница Снимка: Добринка Петкова

Необходими артикули: 2 1/2 чаши вода, 1 с. л. оцет, 1 с. л. олио, 1 щипка сол, брашно - колкото поеме тестото за баница, разтопено масло за намазване, 1 приблизително огромна кисела зелка, 1 чаша счукани орехови ядки, олио за задушаване на зелката

Начин на подготвяне: Плънката за баницата се подготвя, като задушавате нарязаното на ситно зеле дружно с малко лой, а най-после прибавяте към него смлените ядки.

От брашното, водата, оцета, олиото и солта замесете безпрепятствено тесто. От него отделете 4 топчета с размера на яйце. Разточете ги на кори за баница, колкото ще е тавата, в която ще ги печете. Запечете ги от двете страни във фурната и ги наредете една върху друга.

Останалото тесто разделете на 8 топчета и направете от тях питки с размера на чинийка за кафе. Намажете ги с разтопеното масло и ги съединете по 4. След това разточете 2 кори, които да са по-големи от тавата с към 8 см. Едната кора се слага върху намазнената тава и се поръсва с маслото, а върху нея се подреждат запечените кори, които се поръсват с масло и с плънката от зелето. Най-отгоре се слага втората кора и краищата ѝ се увиват. Пече се в авансово загрята на 220 градуса фурна.

Питка с маслини

 Питка с маслини

Необходими артикули: 800 г брашно, 1 1/2 кисело мляко, 1 1/2 ч.л. сода бикарбонат, 3 яйца, 3 с. л. олио, 1/2 чаша пудра захар, 1/2 ч. л. сол, 100 г черни и зелени маслини без костилка

Начин на подготвяне: Всички артикули се смесват до приемането на тесто. Отделя се 1 жълтък за намазване на коледната питка, а маслините се нарязват на ситно или на кръгчета и се прибавят най-после към готовото тесто. От него се оформя питка, която се оставя да почива към 1 час. След това я изпичате в авансово загрята на 200 градуса фурна. След като е подготвена, я напръскайте леко с вода и я увийте в забрадка, с цел да омекне.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР