Когато миналото лято американски и австралийски войски тренираха десант, сухопътни

...
Когато миналото лято американски и австралийски войски тренираха десант, сухопътни
Коментари Харесай

Логистиката на войната: Как Вашингтон се подготвя за китайско нахлуване в Тайван?

Когато предишното лято американски и австралийски войски упражняваха десант, сухопътни и въздушни интервенции, те провокираха новинарски заглавия, че съдружниците задълбочават съдействието си в региона на защитата , с цел да се опълчват на възходящите военни упоритости на Китай , написа „ Агенция Ройтерс “.

Но за американските военни плановици, подготвящи се за евентуален спор за Тайван , високопрофилните учения Talisman Sabre имаха надалеч по-дискретна стойност – те спомогнаха за основаването на нови ресурси от военно съоръжение , които бяха оставени в Австралия след приключването на ученията през август, обявиха американски чиновници пред „ Ройтерс “.

Съединените щати и техните съдружници са все по-притеснени, че през идващите години китайският президент Си Дзинпин може да подреди на своите военни да завземат Тайван – демократично управлявания остров, който Китай счита за своя територия. Поради това американската войска прави сериозен обзор на личната си военна подготвеност и се пробва да навакса изоставането си в една сериозна област – своята логистичната мрежа .

Оборудването от Talisman Sabre включва към 330 автомобила и ремаркета и 130 контейнера в хранилища в Бандиана, в югоизточната част на Австралия, споделя армията.

Количеството съоръжение , за което не е съобщавано до момента, е задоволително за снабдяването на към три логистични компании с до 500 или повече бойци, които се грижат за това доставките да доближат до бойците. Това е тип материална част, която е нужна за бъдещо обучение, естествено злополучие или при война.

„ Стремим се да вършим това от ден на ден и повече “ , съобщи в изявление за „ Ройтерс “ армейски военачалник Чарлз Флин , върховен командващ на армията в Тихия океан.

„ Има редица други страни в района, с които към този момент сме сключили съглашения за това “ , добави той без да посочва съответни страни.

Интервюта на „ Агенция Ройтерс “ с доста сегашни и някогашни американски чиновници откриха, че американската военна логистика в Тихия океан е една от най-големите уязвимости на Съединени американски щати при възможен спор за Тайван. Според сегашни и някогашни чиновници и специалисти американските военни игри са стигнали до заключението, че Китай евентуално ще се опита да бомбардира доставките на самолетно гориво или корабите за зареждане с гориво, като по този метод ще осакати въздушната и морската мощност на Съединени американски щати, без да се постанова да се бие с тежко въоръжени изтребители или да потопи американския флот от надводни бойни кораби.

В отговор на това Съединените щати се пробват да разпространят военните си логистични центрове в района – в това число хранилища в Австралия, обявиха чиновници пред осведомителната организация. Запитан за заключенията на „ Ройтерс “, Пентагонът съобщи, че Министерството на защитата работи със съдружниците си, с цел да направи американските сили по-мобилни и разпределени . Критиците обаче настояват, че мрежата на Вашингтон към момента е прекомерно съсредоточена и че държавното управление не е отделило задоволително средства или не е подхванало незабавни ограничения за това.

„ Когато в действителност се спуснете няколко пласта надолу, разследващата общественост мига на алено, що се отнася до идващите пет години. И въпреки всичко някои от тези периоди (за справяне с рисковете) са 10, 15, 20 години. “

Това съобщи конгресменът Майк Уолц, републиканец, който управлява подкомисията на Камарата на представителите, наблюдаваща военната логистика и подготвеност.

„ Има противоречие. “

Рискове за Съединени американски щати

Логистичното поделение на американската войска – Транспортното командване на Съединени американски щати (TransCom) – реализира огромен триумф: достави повече от 660 млн. фунта съоръжение и над 2 млн. артилерийски снаряда на украинската войска във войната ѝ с Русия.

Подкрепата на Тайван , който е на към 100 благи от крайбрежията на Китай, ще бъде с пъти по-трудна, признават американски чиновници и специалисти. Съединени американски щати не са декларирали публично, че ще се намесят при положение, че Китай нападне Тайван , само че президентът Джо Байдън неведнъж е намеквал, че ще разположи американски войски за отбрана на острова. От своя страна Си е наредил на военните си да бъдат подготвени да завладяват Тайван до 2027 година Но доста анализатори считат, че това е по-скоро опит за активизиране на армията му, в сравнение с график за инвазия .

Високопоставен американски боен чиновник, говорещ при изискване за анонимност, съобщи, че доставките на муниции са преди всичко в листата с цели в Индо-тихоокеанския район , следвани от горивото, храната и аварийните елементи за оборудването.

„ Ако свършат нещата за пукотевица … това ще бъде неотложен проблем “ , сподели служителят, добавяйки, че планирането за изключителна обстановка в Тайван към този момент е в ход . Официални представители на Съединени американски щати предизвестяват, че при огромен спор корабите на военноморските сили могат бързо да изчерпят средствата си за противоракетна защита.

По време на военно обучение, извършено за Конгреса през април, Китай се приготви за десант в Тайван с масирани въздушни и ракетни удари против американските бази в района. Това включваше американската военноморска база на японския остров Окинава и военновъздушната база Йокота в западната част на Токио.

Потенциалното влияние на офанзивите против американските логистични центрове, корабите за зареждане с гориво и въздушните танкери за зареждане с гориво, беше „ сигнал за пробуждане “ за доста законодатели, посочи Бека Васер от мозъчния концерн Център за нова американска сигурност (CNAS), който организира военната игра. Васер акцентира:

„ Китай целеустремено ще се насочи към някои от логистичните възли, с цел да затрудни поддържането на интервенциите на Съединените щати в Индо-Тихоокеанския район. “

За да се оправят с сходни уязвимости , американските военни търсят места като Австралия като по-сигурни места за депозиране на съоръжение, даже когато уголемяват съдействието си с Филипините , Япония и други сътрудници в Тихия океан . През юли администрацията на Байдън разгласи, че Съединените щати ще основат и краткотраен логистичен център в Бандиана , Австралия, за в последна сметка да се сътвори „ трайна зона за логистична поддръжка “ в Куинсланд.

Според вътрешен боен документ на Съединени американски щати, забелязан от Ройтерс, оборудванията в Бандиана могат да поберат повече от 300 транспортни средства и разполагат с 800 позиции за палети.

През юли Военновъздушни сили на Съединени американски щати организираха Mobility Guardian 23 – обучение в Индо-Тихоокеанския район с Австралия, Канада, Франция, Япония, Нова Зеландия и Обединеното кралство, което включваше тренировки за презареждане с гориво във въздуха и медицински евакуации .

Военните използваха опцията да оставят съоръжение, в това число в Гуам. Това съоръжение оказа помощ на силите там да се оправят с последствията от неотдавнашния ураган Мавар, само че ще бъде потребно и при всеки предстоящ спор , съобщи генерал-майор Дарън Коул, шеф на интервенциите в Командването за въздушна подвижност.

Коул означи, че командването му дава отговор освен за оказване на помощ при бедствия, само че и за непредвидени обстановки „ чак до пълноценни бойни интервенции, пълномащабна огромна война “.

От „ тъкмо в точния момент “ към „ тъкмо за всеки случай “

В мисленето на армията на Съединените щати настъпи смяна . В продължение на десетилетия на Съединените щати не им се е налагало да се тормозят, че непозната мощ ще нападна логистичните им бази . Това разреши на планиращите да се съсредоточат върху успеваемостта, възприемайки логистичния модел „ тъкмо в точния момент “ , публикуван измежду производителите от частния бранш.

Този метод докара до решението за икономисване на разноски за основаване на мегабази, като военновъздушната база Рамщайн в Германия. Рамщайн беше в сигурност от офанзивите на талибаните и Ислямска страна .

Вдин спор с Китай обаче може да трансформира мегабазите, измежду които е и Кемп Хъмфрис край Сеул, в съществени цели. Този риск подтиква към прекосяване към по-скъп метод към логистиката , който включва разпространяване на американските ресурси и авансово разполагане на доставки в района. Ето какво разяснява контраадмирал Дион Инглиш, който е един от водещите офицери по логистика в Пентагона:

„ Вместо да планирате за успеваемост, евентуално би трябвало да планирате за успеваемост и да преминете от „ Точно в точния момент “ към „ Точно за всеки случай. “

Съединени американски щати направиха това в Европа , откакто Русия анексира Крим през 2014 година , като авансово складираха ресурси и вложиха в бази и летища, които разгръщащите се американски войски биха могли да употребяват при нужда. През петте години, предхождащи нахлуването на Русия в Украйна през 2022 година, Пентагонът изиска от Конгреса финансиране в размер на 11,65 милиарда $ за авансово разполагане на съоръжение в Европа .

За разлика от това, анализът на „ Ройтерс “ на бюджетното искане на Пентагона откри, че сега военните възнамеряват да изискат единствено 2,5 милиарда $ от фискалната 2023 до 2027 година за предислоциране на съоръжение и гориво и възстановяване на логистиката в Азия. В момента годишният бюджет на Пентагона е към 842 милиарда $ .

Друг скъпоструващ проблем е застаряващият флот от транспортни кораби на Съединени американски щати . Средната възраст на корабите, предопределени да транспортират тежки товари, като танкове, в зона на спор, е 44 години , а някои са по-стари от 50 години .

В един от анализите на CNAS се стига до следното умозаключение:

„ Министерството на защитата редовно не влага задоволително в логистиката от позиция на пари, умствена сила, материални активи и личен състав. “

Сенатор Роджър Уикър , водещият републиканец в сенатската комисия по въоръжените сили, съобщи, че Пентагонът и Конгресът би трябвало да отделят доста повече внимание на тихоокеанските бази и логистиката. Пред медията той изясни:

„ Способността ни да възпираме спорове в западната част на Тихия океан през идващите пет години не е покрай това, което би трябвало да бъде. “

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР