Когато миналата година се запитахме Как е възможно?! Колко такива

...
Когато миналата година се запитахме Как е възможно?! Колко такива
Коментари Харесай

Изгубените снимки от Барселона

Когато предходната година се запитахме " Как е допустимо?! Колко такива  живеят измежду нас неоткрити? ", не чакахме, че толкоз скоро ще се появи различен неизвестен талант. Но той се появи – още едно фотографско око, наблюдаващо света, запечатало подиуми от ежедневния живот върху черно-бяла лента без диря от търсене на популярност, пари, самопризнание...

През 2001 година американецът Том Спонхайм прекарва ваканцията си в Барселона. На път за Саграда Фамилия се отбива за малко шляене на пазарче за вехтории, където вижда купчина негативи. Продавачката желае 2.50 $ за плика, той заплаща 3.50 и по този начин открива неповторимото творчество на необичаен гений.

През 2010 година Спонхайм създава , която да свърже хора в Барселона, интересуващи се от снимка, и по този начин вероятно да открие анонимния създател. През 2017 година Бегоня Фернандес, впечатлена, дава един лайк на страницата му и се заема с търсенето на създателя на фотосите. Стъпка по стъпка, от началното учебно заведение, присъстващо на доста от фотосите, през постинг за конкурс за хубост в 1962 година и архивите на асоциация на Каталуня, тя стига до прашните страници на списания, на една от които вижда фотография. Кадърът е измежду оповестените в страницата във Facebook – Fevor е портрет на молеща се жена, спечелил четвърто място във конкурс през 1961 година Авторът? Милагрос Катурла. 



Милагрос е седмото от 10 деца в фамилията. Била е учителка, само че е работила в администрацията на учебното заведение. В жилището й имало тъмна стаичка, където е проявявала фотосите си, преди да почине през 2008 година

" Испанският отговор " на Вивиан Майер, както Милагрос Катурла е представяна от Фернандес и Спонхайм, следва да бъде открита от необятната аудитория. В момента се провежда първата галерия на Катурла – през май, по време на барселонския фотографски фестивал Revela-T.

Повече фотоси на Милагрос Катурла можете да разгледате в галерията. 

 







Източник: https://mashable.com
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР