Когато компанията Дисни хвърли око на някоя приказка, човек трябва

...
Когато компанията Дисни хвърли око на някоя приказка, човек трябва
Коментари Харесай

Каква е истинската история на Покахонтас

Когато компанията Дисни хвърли око на някоя приказка, човек би трябвало да се тормози доколко ще бъде изменена. Забелязахме, че „ Красавицата и звяра “ е имала обръщение, което се пробва да накара младите дами да повярват, че най-щастливият брак е точно уреденият. Посланията постоянно могат да се превеждат по друг метод, само че когато тази компания стартира да споделя истории, обстановката се трансформира извънредно бързо. Като добър образец, имаме намерение да покажем историята на Покахонтас, която има за цел да стопли връзките сред индианците и американците, най-малко във време, в което мнозина позабравят цялата история.

Покахонтас е родена през 1596 година и е наследница на вожда Поухотан, локализиран във Вирджиния. Израства в мощно патриархално семейство, където бащата може да има доста съпруги и негово обвързване е да направи по едно на всяка обичана. Под протекцията на племето, дъщерята е научена да събира дърва, да обработва месо, да познава някои аграрни принадлежности, да строи леговище и да готви. В свободното си време би трябвало да събира вода, да прави кревати, кошници и други нужни принадлежности. Жените са ангажирани с домакинска работа и развъждане на деца.

През 1607 година, до момента в който Покахонтас е на възраст сред 9-11 години (до през днешния ден липсва точната дата на нейното раждане), англичаните дебаркират в Джеймстаун, Вирджиния. Капитан Джон Смит, като необикновен водач, стартира да изследва крайбрежията и да прави карти на всички острови, както и на обитаемата земя към него. Джон постоянно е считан за героя, който съумява да избави колонията си, да провежда работата и да разреши животът в новия свят да продължи. Един от сериозните му закони е привързан с работата и храната – неналичието на труд ще се отрази на менюто. Смит бил заставен да се калява като мъж още на 16-годишна възраст и е служил като наемник в армията на Хенри IV от Франция. Влиза в приложимост против пиратите в Средиземно море, получава рицарска купа от принца на Трансилвания за обезглавяването на 3-ма турци в индивидуален двубой.

 gettyimages-51510161-594x594

Продаден е като плебей и отпътува в Северна Африка, а оттова съумява да избяга в Англия и по-късно отпътува за новия свят. По пътя към Америка е направил още един протест и чака изтезанието си, само че проектът е да стигнат корабите и тогава ще бъде изпълнена присъдата. Вместо обаче да бъде погубен, Смит получава опция да управлява, само че за жал не печели доста привилегии. Заловен е от племето и квалифициран за ликвидиране благодарение на две скали, които би трябвало да се притискат в главата, до момента в който житейският път на Смит не завърши.

Тук се намесва и Покахонтас, която го избавя като ляга върху него и не разрешава процедурата да продължи. Някои историци обаче не са уверени в тази история и на практика не са сигурни, че сходен акт се е случил. Една друга забавна версия е, че това бил ритаул, който в никакъв случай не застрашавал госта. Последната версия е, че Смит преднамерено е измислил тази история, с цел да получи малко повече внимание. И най-забавното е, че до тук нищо правилно не съществува в историята от това, което Дисни ни демонстрира. Според историята, името на индианката означавало „ пакостницата “, както и „ капризната “, а най-любимото и занятие е да бъде по-често измежду англичаните и да носи храна.

В някои митове се твърди, че е била нищожно облечена, само че това по този начин и не е доказано, на практика и до през днешния ден мнозина не могат да потвърдят дали въобще е съществувала. Когато желанието за храна се повишило, вождът най-сетне прекратил питателните помощи и се отказал незабавно от концепцията да им носи храна. Когато бледоликите решили да дават оръжие в подмяна на храна, договарянията още веднъж не потръгнали в вярната посока, което стимулирало индианците да заличат новия паразит и да продължат живота си по остарелия метод. Именно това предиздвикало дъщерята да предизвести своя „ обичан “ и по този начин да подпише смъртната присъда на цялото племе. Войната избухнала през 1613 година и тогава младата героиня е на 15-17 години. Заловена е извънредно елементарно, качена е на лодка. В открити води приема името Ребека и се покръства като християнка, научава и езика.

 gettyimages-51246205-594x594

Отделена от племето и съблазнена от новия метод на живот, Ребека не запомнила своето племе и почнала да се радва на вярното внимание. Когато идва време за следващите договаряния, точно дъщерята на вожда ще превежда и на двете страни. Пред своите хора споделя своето предпочитание да живее с англичаните. Същата година точно тя прави и първата женитба с англичанина Джон Ролф – Смит в никакъв случай не е имал никакви пристрастености или благосклонности към нея, както се споделя в историята на Дисни. През идната година, индианката ражда и първата си рожба. Това е едната страна на историята, в следствие взаимният живот по този начин и не потегля и скоро англичаните избиват безусловно всички индианци, чийто лагер е покрай форта. Историята споделя за грубо кръвопролитие и давене на деца в близката река, само че по механически аргументи и тази част е пропусната в анимацията.

 gettyimages-506013107-594x594

Бащата на Покахонтас е погубен във вътрешнополитически връзки с семейството, чичо ѝ поема поста, а по-късно е погубен от англичаните. Индианската щерка обаче в никакъв случай не схваща това, при започване на XVII век се намира в Лондон и била посрещната като звезда – Лейди Ребека Ролф. Успява да влезе даже в двора на крал Джеймс I и кралица Анна. Въпреки положителното отношение, Покахонтас умира на 21 години, а аргументите и до през днешния ден остават незнайни, лекарите през днешния ден считат, че индианката е страдала от автоимунно заболяване. Интересен факт е, че анимацията съумява да ядоса доста наследници на индиански племена, само че през 1995 година има прекомерно малко хора, които да употребяват онлайн трибуната, с цел да изразят своето неодобрение. Друга добра вест е, че на този стадий компанията не се пробва да направи игрален филм по тематиката.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР