Когато има разделение на властите, е хубаво едната да предупреждава

...
Когато има разделение на властите, е хубаво едната да предупреждава
Коментари Харесай

Кирил Петков: От президента нямам жълт картон, а предупреждение

Когато има разделяне на управляващите, е хубаво едната да предизвестява за опасности другата власт. Така го видях аз – като общо предизвестие, не като жълт картон. Единственият жълт картон е сметката за газа най-после на месеца. В случая с борда на „ Булгаргаз “ няма неточност. Бих повторил решението си по същия метод, по който го направих и първия път. Това съобщи в предаването „ Още от деня “ по Българска национална телевизия министър-председателят Кирил Петков във връзка рецензиите на президента Румен Радев по негов адрес.
„ Вярвам, че тимът в който сме ние и президентството, е тимът на България. Ако имаме някаква разминавания – това е ролята на разделянето на управляващите. Общият ни интерес за богатството на България е еднакъв “, добави министър председателят.

В обширно изявление той разяснява коронавирус рецесията, цените на тока и газа, правосъдните промени и тактиката на новото ръководство:

Ковид рецесията

„ Заварихме един модел, който беше функционалност на какъв брой са заболели на 100 хиляди и на тази база страната би трябвало да реши дали да затваря стопанската система, учебните заведения и така нататък Ние взехме решение да създадем един модел, който е функционалност на най-критичния фактор в здравната ни система и да управляваме коронавирус рецесията през него. Това са интензивните кревати и тяхната управляемост. Така ние управляваме коронавирус рецесията в най-голямата вълна без действително за има доста строги ограничения на стягане така и така да се е отразило отрицателно на опцията заболели хора да имат достъп до интензивни кревати “, изясни Петков и отсече: „ Имаме проект, без значение какъв брой е яростен “. От думите му стана ясно, че има голямо доверие на съветника си по здравни въпроси проф. Радка Аргирова.

„ Ако стигнем до 60% имунизация в България или в случай че интензивните кревати паднат под 5%, махаме зеления документ “, съобщи той и прикани по тематиката да се загърби политиката и да се слушат специалистите.

Похвали за Сербезова

„ След нещастието, която се случи с дамата във Враца, съм удовлетворен от реакцията на здравния министър проф. Асена Сербезова. Тя незабавно направи цялостна инспекция. На базата на тази инспекция незабавно се взимат ограничения за всички Спешни отделения “, разяснява министър-председателят.

Илюзиите на ръководството

„ Първата заблуда, с която се разделих, откогато сме в ръководството е, че имаме 100 дни успокоение като ново държавно управление. Оказа се, че нямахме нито един подобен ден. Хубавото е, че тимът е стимулиран да реши всички рецесии “, съобщи той. Премиерът изрично разгласи, че вероятността за ръководство на обединението е цялостен мандат от 4 години и той има вяра в това.

Бюджет 2022

Премиерът е безапелационен, че промените би трябвало да се случват малко по малко: „ Това не може да се прави „ на ангро “, без явен проект “.

По думите му Бюджет 2022 е с доста мощни обществени цели.

„ Първата съществена концепция е това да бъде бюджет на растежа. Вкарваме обществени вложения от 5,8% от Брутният вътрешен продукт, съвсем ги удвояваме, което ще даде доста работни места и благоприятни условия за доста бизнеси. На нас ни би трябвало инвестиция в човешки запаси, освен финансови вложения. Затова слагаме доста явен приоритет – влагаме в учителските заплати, в детски градини и ясли. Дефицитът е 4,1% с коронавирус ограниченията, без тях е 2,5%, което напълно ни дава опция да кажем, че сме напълно в критериите на Европейски Съюз “, изясни министър председателят.

„ За инфлацията има два аспекта – единият е цените в цяла Европа, там нямаме надзор. Втората част, което е българският съставен елемент, е увеличението на пенсиите “, добави Петков.

Цените на тока и газа

„ Нямаме министерство, в което да отворим някоя директория и да не виждаме голям проблем. Ние не вършим придвижванията политически – виждаме проблем, тръгваме да го решаваме, какъв е политическият отзив не ни е приоритет “, посочи министър-председателят. Той изясни рецесията с високите цени на тока по този начин:

„ Имаме един безценен снабдител, имаме един на ниска цена – внезапно ние се отхвърляме от евтиния, тъй като имаме някакво опрощение. Сега новото държавно управление пита евтиния снабдител – може ли да ни вкарате в допълнение газ и те ни споделят – може, само че тъй като сте се отказали от тези количества до даден интервал, ще ви ги дадем на пазарна цена и какво се случва на 1 януари – дано всички българи да платят с 30% повече. Идеята е да взимаме най-евтиния газ без никакви медиатори “, безапелационен е Кирил Петков.

По въпроса дали вижда жълт картон в предизвестието на президента Радев за „ Булгаргаз “, той отговори: „ Когато има разделяне на управляващите, е хубаво едната да предизвестява за опасности другата власт. Така го видях аз – като общо предизвестие, не като жълт картон. Единственият жълт картон е сметката за газа най-после на месеца “.

„ В случая с борда на „ Булгаргаз “ няма неточност. Бих повторил решението си по същия метод, по който го направих и първия път “, добави Петков.

От новия състав на КЕВР и „ Булгаргаз “ той чака да са по-експертни и самостоятелни. „ Оттук нататък самостоятелния регулатор би трябвало да пази обществения интерес не на база номинални изявления по малкия екран, а на база на същински одити и следствия “, счита Петков. Той дефинира претендента за началник на КЕВР Станислав Тодоров като „ необикновено почтен човек с съвършена известност “.

„ В първия миг, когато сме сигурни, че няма по какъв начин системата да понижи повече цените, тогава към този момент може да се приказва за отпадане на мораториума “, добави министър-председателят.

Съдебните промени

Премиерът вижда оставката на ръководителя на КПКОПНИ Сотир Цацаров като „ една огромна стъпка напред “ към правосъдните промени.

„ Много бихме се радвали опозицията да поддържа за пръв път да имаме самостоятелна правосъдна система, само че това не може да бъде функционалност на някакъв вид търговия. Рано или късно, аз имам вяра, че тази смяна ще се случи “, разяснява той по отношение на инициираните промени в Конституцията.

„ Ние не можем да разделим институциите от хората, те вървят дружно. Не можем да разделим прокуратурата от господин Гешев “, изясни министър председателят.

„ Когато имаме един огромен риск за обществените предприятия, служебният кабинет реши да го ограничи. Така че, ние трябваше да опазим обществения интерес и дейностите бяха правомерни “, посочи Кирил Петков във връзка решението на съда за листата „ Магнитски “.

Отношенията по оста София-Скопие

„ Ако нaй-накрая стартираме да работим дружно, нашият район ще стане доста по-богат и тук е въпрос на водачество. От нас зависи и ние ще създадем всичко допустимо да реализираме добросъседството. Заявената позиция ние я потвърдихме по време на диалозите. Но разширявайки връзките, вкарвайки път, аероплан, железница до Скопие внезапно всички са по-готови да обсъдят цялата рамка на добросъседство “, счита Кирил Петков. Той има вяра в това, че новият метод е регистриран от Република Северна Македония.

В отговор на въпрос дали няма подозрения в позицията на прилежащата ни страна, Петков изясни: „ Има доста ясни сили и в РСМ, и в България, които не желаят да имаме това добросъседство и непоклатимост, и те ще употребяват всяка една опция идващите седмици да блокират нашия развой. Премиерът Ковачевски и аз сме виновни за външната политика на нашите връзки. Познаваме се от две седмици, всяко едно нещо, което е уговорено, е изпълнено “.

Той удостовери, че взаимно отбелязване на годишнината на Гоце Делчев ще има. По-рано през днешния ден се появи информация, че на следващия ден, 4 февруари, когато се отбелязва 150 години от рождението на огромния бунтовник Гоце Делчев, от македонска страна няма да участват на нужното политическо равнище при полагането на венец от българската делегация, отпред на която е външният министър Теодора Генчовска.

Напрежението НАТО-Русия

„ Българската войска е част от натовската не би трябвало да ги разделяме – първо, имаме водачество и второ, ясна визия кои са дефицитите, които би трябвало да допълваме с вложения “, разяснява Петков напрежението НАТО-Русия, откакто нощес организира диалог с генералния секретар на Алианса Йенс Столтеберг.

„ Той приветства нашата позиция за български батальон под българско командване. Каза, че за пръв път има много ясна и градивна позиция “, изясни българският министър председател.

https://frognews.bg/
Източник: svobodnoslovo.eu

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР